Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Nigdy nie pakuj w nią kanapek. Powód cię przerazi

355

Wiele osób zawija kanapki i inne produkty do zjedzenia na wynos w folię aluminiową. Jest to z pewnością bardzo wygodny sposób pakowania jedzenia, ale jednak szkodliwy dla zdrowia. Dowiedz się, dlaczego nie powinniśmy tego robić.

Nigdy nie pakuj w nią kanapek. Powód cię przerazi
Unikaj folii aluminiowej do pakowania żywności (Licencjodawca, Simon McGill)

Folię aluminiową można znaleźć praktycznie w każdej polskiej kuchni. Jest wykorzystywana m.in.: do przyrządzania mięsa, ryb i warzyw na grillu, pieczenia ciasta w piekarniku, przykrywania gorących dań i przechowywania żywności w lodowce. Bardzo często w folię aluminiową pakowane jest jedzenie na wynos. Warto jednak pamiętać, że zawijając w nią kanapki, warzywa czy owoce szkodzimy naszemu zdrowiu.

Aluminium to tak naprawdę glin. Zbyt wysokie stężenie tego pierwiastka może działać toksycznie na nasz organizm. Wprawdzie większość glinu jest wydalana razem z moczem, ale dla osób z chorymi nerkami może być on bardzo niebezpieczny.

Kumulacja tego pierwiastka w komórkach zwiększa ryzyko alzheimera, osteoporozy, zaburzeń hormonalnych i problemów z układem rozrodczym. Im dłużej żywność ma bezpośredni kontakt z folią aluminiową, tym więcej toksycznej substancji do niej przenika.

W folię nie należy zawijać zwłaszcza kwaśnych produktów spożywczych, które po wejściu w reakcję z aluminium tworzą szkodliwe sole glinu. W ten sposób nie powinny być pakowane m.in.: owoce cytrusowe, kapusta kiszona, ogórki kiszone, pomidory i jabłka.

Dotyczy to również kanapek zawierających tego typu produkty oraz jedzenia z dużą ilością przypraw. W trosce o swoje zdrowie folię aluminiową najlepiej zastąp papierem śniadaniowym lub pojemnikami wielokrotnego użytku.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić