Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Jedz, nie żałuj sobie. Są niezastąpione, gdy bolą cię stawy

46

Miliony osób na całym świecie borykają się ze stanem zapalnym i bólem stawów. Jednym ze sposobów na poradzenie sobie z tą uciążliwą dolegliwością jest regularne spożywanie niektórych owoców. Dowiedz się, które produkty warto na stałe włączyć do swojej codziennej diety.

Jedz, nie żałuj sobie. Są niezastąpione, gdy bolą cię stawy
Jakie owoce pomagają na ból stawów? (Licencjodawca, Mikhail Malyugin)

Ananas

W ananasach znajdziemy znaczne ilości bezcennej witaminy C, bromelinę i przeciwutleniacze. Te smaczne egzotyczne owoce oczyszczają organizm ze szkodliwych substancji, chronią nas przed zaparciami i sprawdzają się w leczeniu obrzęków, krwiaków i bólem stawów.

Wiśnie

Te soczyste owoce są bogate w witaminy, składniki mineralne i antyoksydanty. Dzięki zawartości wielu cennych składników wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Zdaniem ekspertów spożywanie 10-15 wiśni każdego dnia redukuje ból wywołany zapaleniem stawów.

Granat

Osoby, który przywiązuje większą wagę do zdrowej diety, doskonale wiedzą, że substancje zawarte w owocach granatowca wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Zarówno sok z granatu, jak i świeże owoce wzmacniają kości, chrząstki oraz redukują objawy stanu zapalnego stawów.

Marakuja

Jeśli cierpisz z powodu bólu stawów, zdecydowanie powinieneś włączyć do jadłospisu marakuję. Ten produkt nie tylko pomaga na bóle stawów, ale również obniża zbyt wysoki cholesterol, reguluje ciśnienie krwi i działa uspokajająco. Z marakui można przyrządzić pyszny sok lub dodać ją do ulubionej sałatki.

Winogrona

Po te owoce powinny regularnie sięgać szczególnie pacjenci z zapaleniem stawów, dną moczanową i problemami kardiologicznymi. W winogronach znajdziemy m.in.: potas, witaminy z grupy B i przeciwutleniacze. Pestki winogron wykazują silne właściwości regeneracyjne, dlatego nie warto się ich pozbywać. Olej z tych nasion jest silną bronią w walce z bólem stawów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Napój z żelatyny na ból stawów

Daktyle

Obecne w nich minerały, witaminy i polifenole regenerują tkankę kostną i zmniejszają dolegliwości bólowe stawów. Dlatego codziennie warto zjeść przynajmniej 6 daktyli. Najlepiej dodać je do porannej owsianki z dodatkiem orzechów, która dostarczy nam odpowiednią dawkę energii i wzmocni nasz organizm.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić