Materiał Sponsorowany przez Delikatesy Centrum | 

Karkówka, kurczak, kiełbasa – 4 pomysły na kultowe dania z grilla

Przychodzi wiosna, a wraz z nią ochota na kultowe dania i smaki. Karkówka z grilla – symbol majówki. Czy właśnie przypomniał ci się znajomy zapach grillowego dymu? Nam też. W takim razie sprawdź, co możesz zaserwować z rusztu w tym roku, by znów poczuć ten charakterystyczny aromat.

Karkówka, kurczak, kiełbasa – 4 pomysły na kultowe dania z grilla
(materiały partnera)

Co na grilla? 4 pomysły na pyszne potrawy  

Na grillu przeważnie króluje mięso. Najpopularniejszym daniem tak przyrządzanym jest karkówka – aromatyczna i bardzo soczysta. Trudno sobie wyobrazić wspólny barbecue bez niej w roli głównej. A jednak! To niejedyne mięso, które smakuje wyjątkowo dobrze przyrządzone na grillu. Na ruszt warto też wrzucić pierś z kurczaka, skrzydełka, kaszankę, a nawet… rybę.

Sprawdź, jak przygotować najlepszą ucztę pod chmurką!

Karkówka z grilla – przepis na ostro

Kluczem do idealnie przyrządzonej karkówki jest najlepsza jakość mięsa, a także odpowiednia marynata. To gwarancja pełni smaku i wyjątkowego aromatu. Jak przyrządzić karkówkę na ostro?

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej (wysokiej jakości kawałki karkówki znajdziesz w sklepach sieci Delikatesy Centrum),
  • 3 łyżki stołowe oleju roślinnego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka stołowa sosu sojowego,
  • 1 łyżka stołowa musztardy (dla ostrości – sarepskiej lub chrzanowej),
  • 1 łyżka stołowa miodu,
  • 1 łyżka stołowa pikantnego ketchupu,
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, ostra i słodka papryka (aromatu doda także papryka wędzona).

 

Przepis:

  1. Karkówkę pokrój na cienkie, równe plastry (lekko zmrożone mięso lepiej się kroi, możesz więc przedtem włożyć je na pół godziny do zamrażarki).
  2. W dużej misce połącz ze sobą wszystkie składniki marynaty. Następnie obtocz w niej plastry karkówki tak, by cała powierzchnia była pokryta mieszanką.
  3. Przygotowane mięso nakryj folią i umieść w lodówce. Pozwól mu spokojnie marynować się przez minimum 12 godzin (marynowaną karkówkę warto przygotować wieczorem w przeddzień grillowania).
  4. Po upieczeniu na ruszcie podawaj z sosami (barbecue, czosnkowy, remulada duńska) i grillowanymi warzywami.

 

Klasyk PRL-u, czyli kaszanka z grilla

Kaszanka to dla wielu osób smak dzieciństwa – niekoniecznie ulubiony. Jeśli jednak jesteś jej fanem, to grill nie może się bez niej obyć. Jak ją przygotować? To naprawdę proste i szybkie danie, które może być podawane na różne sposoby. My stawiamy na klasykę. Kaszanka z grilla dobrze smakuje w towarzystwie surówki colesław i marynowanych warzyw.

Składniki:

  • 5 średniej wielkości kaszanek,
  • 2 duże cebule,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1 łyżka stołowa ketchupu,
  • 1 łyżka stołowa musztardy, 

Potrzebna będzie również folia aluminiowa.

Przepis:

  1. Cebule i ogórki pokrój drobno w kostkę. Wymieszaj z ketchupem i musztardą.
  2. Kaszanki natnij wzdłuż i obłóż cebulą i ogórkiem.
  3. Każdy kawałek dokładnie owiń folią aluminiową, nawet na dwa razy. Nie uciskaj zbyt mocno.
  4. Tak przygotowaną kaszankę grilluj przez około 15 minut.

 

Zobacz także: Sobieniak rzuca mięsem i podpowiada najlepsze na grill 🔥🔥🔥 Kaszadilla

Kiełbasa z grilla na nowo – z azjatyckimi dodatkami

Lubisz niecodzienne połączenia smakowe? Sprawdź nasz przepis na swojską kiełbasę z grilla w towarzystwie kimchi.

Składniki na kimchi:

  • 2 średniej wielkości kapusty pekińskie,
  • 1 marchew,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • 1 główka czosnku,
  • 1/3 szklanki soli kamiennej,
  • 50 g ostrej papryki gochugaru (jeśli nie lubisz ostrych przypraw, zmniejsz dawkę),
  • 1 litr + jedna szklanka wody,
  • 100 ml sosu sojowego,
  • 50 ml sosu rybnego,
  • 50 ml octu ryżowego,
  • 4 łyżki stołowe mąki ryżowej,
  • 2 łyżki stołowe cukru pudru,
  • zielony szczypiorek.

 

Przepis:

Uwaga! Kimchi przygotuj kilka dni przed dniem grillowania.

  1. Kapustę pokrój na drobne paski (pamiętaj o odcięciu głąbów).
  2. Marchew zetrzyj na tarce na grubych oczkach lub pokrój w cienkie słupki.
  3. Warzywa umieść w garnku i zalej litrem przegotowanej wody. Wsyp całą sól.
  4. Mieszankę pozostaw na 2 godziny, by się "przegryzła".
  5. Po tym czasie ugnieć całość, a następnie odlej wodę z solą.

 

W czasie marynowania się kapusty przygotuj pastę.

  1. W garnuszku wymieszaj szklankę wody z mąką ryżową. Stale mieszaj do zagotowania. Powinien powstać kleik. Pozostaw go do wystudzenia.
  2. W tym czasie drobno posiekaj czosnek lub przeciśnij go przez praskę. Wymieszaj z pokrojonymi drobno: cebulą i szczypiorkiem oraz cukrem.
  3. Do kleiku dodaj ostrą paprykę gochugaru, sosy i ocet. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połącz. Możesz też dołożyć do nich starty imbir.
  4. Pastę dodaj do kapusty i dokładnie wymieszaj.

 

Kimchi poprzekładaj do słoików (nie do pełna), by delikatnie sfermentowało. Pozostaw na dwa dni w warunkach pokojowych. Po tym czasie jest gotowe do spożycia. Bardziej intensywnego smaku nabierze, gdy później umieścisz słoiki w lodówce (na kilka dni).

Grillowana kiełbasa z kimchi:

W dniu barbecue zgrilluj kawałki kiełbasy do zrumienienia skórki. Podawaj z uprzednio przygotowaną kimchi (jeśli nie masz czasu na jej zrobienie, możesz też sięgnąć po gotową wersję – gotowe kimchi otrzymasz w wybranych sklepach sieci Delikatesy Centrum. W ofercie znajdziesz również Kimchi vege).

Kurczak w dwóch wersjach – szaszłyki i skrzydełka z grilla

Kurczaka z grilla możesz podawać w różnych kombinacjach. Najczęściej sięgamy po skrzydełka w miodowej marynacie albo po piersi przygotowane w formie szaszłyków z warzywami.

Skrzydełka z grilla możesz zamarynować w tej samej marynacie co karkówkę. Ewentualnie zrezygnuj z pikantnego ketchupu.

Jeśli zaś chodzi o szaszłyki z grilla, oprócz piersi z kurczaka przygotuj:

  • cukinię,
  • paprykę,
  • pieczarki,
  • cebulę,
  • marynatę do mięsa.

 

  1. Pierś uprzednio zamarynuj – polecamy mieszankę oleju z solą, pieprzem, curry i miodem.
  2. Mięso i warzywa pokrój na większe kawałki.
  3. Nadziewaj je naprzemiennie na patyczki do szaszłyków.
  4. Na koniec składniki możesz podsypać ziołami prowansalskimi albo gotową mieszanką przypraw do grilla. Kawałki kurczaka warto też zawinąć w plasterki boczku. Ciekawym dodatkiem będzie również ser halloumi.
  5. Przygotowane szaszłyki umieść najpierw na aluminiowej tacce, a dopiero potem na ruszcie.

 

A może ryba na grilla?

Na grillu możesz także przygotować swoją ulubioną rybę – każdy gatunek będzie odpowiedni. Warto zapamiętać, że duże ryby grilluje się w postaci steków, mniejsze – w całości. Można je układać bezpośrednio na ruszt, na tacce aluminiowej lub w zawinięte w folię aluminiową z pokrojonym czosnkiem i plastrami cytryny.

Jakie mięso na grilla? Które kawałki będą najlepsze na dania z grilla?

Aby grill się udał, mięso musi być świeże i najlepszej jakości. Mamy wówczas gwarancję dobrego smaku. Najlepszym wyborem będą kawałki kupione z lady tradycyjnej. Dlaczego? Ponieważ możemy dokładnie obejrzeć wybrany kawałek i zdecydować się na dokładnie tyle mięsa, ile potrzebujemy.

Taką możliwość gwarantują sklepy sieci Delikatesy Centrum, które oferują mięso świeże i dobrej jakości. Kawałki są przygotowane z największą starannością – pozbawione zbędnego tłuszczu. Wszystkie produkty mięsne, które docierają do sklepów, są pozyskiwane od sprawdzonych dostawców, a sam produkt przechodzi kontrolę jakości na każdym jej etapie. Firma dba o to, aby mięsa pochodziły wyłącznie od zaufanych i rzetelnych dystrybutorów, których standardy jakościowe są stale monitorowane.

Materiał Sponsorowany przez Delikatesy Centrum
Autor: Artykuł Sponsorowany
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić