*Trzy placówki naukowe zjednoczyły swoje siły i wzięły pod lupę czekoladę. *W analizie wzięło udział 1000 osób. Zostały one poddane badaniom krwi i testom sprawdzającym zdolności poznawcze. Poproszono je również o opisanie swoich nawyków żywieniowych.
Okazało się, że amatorzy czekolady mieli wyższe zdolności poznawcze.
Ludzie, którzy jedli ją przynajmniej raz w tygodniu (lub częściej), uzyskali lepsze wyniki w testach, niż ci, którzy jedli ją rzadziej niż raz w tygodniu – powiedział szef zespołu naukowego dr Georgie Crichton, cytowany przez coach.ninemsn.com.au.
*Wszystko dzięki flawonolom i metyloksantynie – substancjom zawartym w ziarnie kakaowym. *Poprawiają one działanie tych części mózgu, które są odpowiedzialne za wspomniane funkcje poznawcze. Poza tym amatorzy czekolady mają niższy poziom tzw. złego cholesterolu oraz glukozy.
*To nie koniec korzyści. *Zauważono wyraźną zależność pomiędzy czekoladą, a alkoholem. Im więcej zjadanej czekolady, tym mniej spożywanego alkoholu. W badaniu nie rozróżniono rodzaju zdrowej słodkości. Nie ważne czy była ona gorzka, mleczna, czy biała. Jednak najwięcej zdrowych substancji ma ta pierwsza. Badania przeprowadzali naukowcy z Uniwersytetu Australii Południowej, instytutu Maine-Syracuse Longitudinal Study w USA i Luksemburskiego Instytutu Zdrowia.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.