Bartosz Nowak| 

To mięso zwiększa ryzyko dziewięciu poważnych chorób

120

Czerwone mięso oraz baranina zwiększają ryzyko śmierci z powodu aż dziewięciu różnych chorób, które mogą wywoływać. Jest jednak sposób, żeby uniknąć ich negatywnego wpływu.

To mięso zwiększa ryzyko dziewięciu poważnych chorób
(Pixabay.com)

Czerwone mięso ma swoje zalety, ale również poważne wady. Jego częste spożywanie może prowadzić do nowotworów, Alzheimera, chorób serca i cukrzycy. Ponadto, w połączeniu z wieprzowiną i baraniną w naszej diecie zwiększają podatność na wylew, różnego rodzaju infekcje oraz choroby nerek, wątroby i płuc. Ryzyko tych problemów zdrowotnych było o 26 proc. większe u osób jedzących duże ilości mięsa w porównaniu z badanymi, którzy spożywali go najmniej.

Regularne jedzenie białego mięsa może przywrócić zdrowie. W tym samym badaniu naukowcy dowiedli, że częste jedzenie kurczaka i ryb oznacza spadek ryzyka tych chorób o 25 proc. Można więc założyć, że w weekend możemy zjeść steka i burgera, jeżeli w dni powszednie będziemy sięgać po białe mięso.

Wyniki wskazują, że ryzyko śmierci z dziewięciu różnych powodów zwiększa się wraz z częstszym jedzeniem przetworzonego i nieprzetworzonego czerwonego mięsa. Z kolei nieprzetworzone mięso białe zmniejsza to ryzyko. Efekty mięsa na ludzkie zdrowie są najprawdopodobniej wynikiem działania hemu, azotanów i azotynów - czytamy w badaniu.

Badanie objęło 536 tys. osób w wieku 50-71 lat. Zdrowie tych ludzi i dieta były monitorowane w ciągu 16 lat przez amerykańskich naukowców z National Cancer Institute w Maryland. Wyniki opublikowano w "British Medical Journal" - informuje "Daily Mail".

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Zobacz także:
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić