Bartosz Nowak| 

Do burgera na grillu dodaj lodu. Nie żartujemy

3

Sezon grillowy w pełni. Były juror amerykańskiego MasterChefa zdradził, jaki składnik sprawia, że mięso zawsze wyjdzie soczyste. Nie zgadniecie, o co chodzi.

Do burgera na grillu dodaj lodu. Nie żartujemy
(Pixabay.com)

Idealnego burgera pomoże zrobić... kostka lodu. Amerykański szef kuchni Graham Elliot zdradził swój sekret. Twierdzi, że po uformowaniu burgera z mielonego mięsa powinniśmy wcisnąć w sam środek niewielką kostkę lodu. Kiedy na grilla wrzucimy mięso, roztapiająca się kostka zapewni mu nawilżenie i nie pozwoli, by mięso wyschło.

Warto wstrzymać się z przyprawami. Elliot zaznacza, że to mięso idealny burger powinien być prosty, soczysty i pełen smaku, ale to mięso powinno być kluczowe. Dlatego też zaleca, żeby powstrzymać się przed dodawaniem do niego zbędnych składników. Dobre mięso obroni się smakiem samo, a dodawanie do niego cebuli lub różnych ziół wcale nie prowadzi do lepszych efektów - informuje mentalfloss.com.

W swoim przepisie Elliot łączy wołowinę z wieprzowiną. Dodaje sól i pieprz do mięsa, ale nic więcej. Burgera podaje z sosem czosnkowo-majonezowym, z dodatkiem sera Brie i marynowaną czerwoną cebulą.

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić