Dagmara Smykla-Jakubiak
Dagmara Smykla-Jakubiak| 

Truskawki w karmelu. Przepis na szybki i pyszny deser. Zrobisz go z polskich owoców

0

W sklepach i na targach nareszcie pojawiają się polskie truskawki. Co zrobić, żeby podkreślić ich wyjątkowy smak i nie przemęczyć się przy tym za bardzo? Przedstawiamy bardzo prosty, a jednocześnie niezwykle efektowny przepis. Wystarczą trzy składniki.

Przepis na truskawki w karmelu.
Przepis na truskawki w karmelu. (YouTube.com, Arie's Confectionaries)

Jak wszyscy dobrze wiemy, żadne truskawki nie mogą równać się z polskimi. Nadeszła wreszcie ta radosna chwila i możemy już cieszyć się ich smakiem. Jak podać truskawki, żeby nie przyćmić ich delikatnego smaku? Oto przepis na deser, który uzależnia. Uwielbiają go zwłaszcza dzieci.

Przepis na truskawki w karmelu. Potrzebne składniki:

  • 60 dag twardych truskawek
  • 20 dag cukru kryształu
  • 1 pomarańcza

Przepis na truskawki w karmelu. Sposób przygotowania:'

  • Truskawki umyj i dokładnie osusz. Nie odrywaj szypułek
  • Umyj pomarańczę i wyciśnij z niej sok
  • Sok wylej na patelnie, dodaj cukier
  • Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier skarmelizuje się na złoty kolor
  • Zmniejsz do minimum ogień pod patelnią
  • Truskawki nabijaj na patyczek od strony szypułki, zanurzaj je w karmelu i odłóż na talerz do ostygnięcia

I gotowe! Truskawki tuż po zanurzeniu w karmelu możesz posypać np. sezamem, wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. Spróbuj innych przepisów na szybkie dania, np. pyszny obiad w 10 minut lub ciastka gotowe w 20 minut.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić