Mateusz Domański
Mateusz Domański| 

Ważny komunikat GIS. Masz ten produkt? Wyrzuć natychmiast

7

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał kolejne bardzo ważne ostrzeżenie publiczne. Tym razem dotyczy ono wycofania określonych partii mąki migdałowej. Wszystko ze względu na przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn.

Ważny komunikat GIS. Masz ten produkt? Wyrzuć natychmiast
Ostrzeżenie publiczne GIS (Getty Images, Yuuki Kondo)

Główny Inspektor Sanitarny otrzymał informację, że w badaniach właścicielskich stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu wykorzystanym do produkcji przez firmę RADZIOWI Sp. z o.o. niżej wymienionych partii mąki migdałowej.

Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka - donosi GIS.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Firmy zwalniają pracowników. Eksperci: to są lokalne dramaty, tragedii na rynku nie ma

Mąka wycofana. Oto szczegóły

Nazwa produktu: Mąka migdałowa, FIVIO, 250 g

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Producent: RADZIOWI Sp. z o.o., ul. Chopina 8A, 36-200 Brzozów

Firma RADZIOWI Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań poinformowała właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz wdrożyła procedurę wycofania wyżej wymienionych partii produktu. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie - podaje GIS.

Zaznaczono poza tym, że nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów, tj.:

partia/data minimalnej trwałości:

2P13.03/2 28-02-2025

2P14.03/1 28-02-2025

2P15.03/1 28-02-2025

2P20.03/1 20-12-2024

2P21.03/1 21-12-2024

2P22.03/1 22-12-2024

2P23.03/1 23-12-2024

2P27.03/1 27-12-2024

2P28.03/2 28-12-2024

2P29.03/1 29-12-2024

2P29.03/2 29-12-2024

2P02.04/1 02-01-2025

2P03.04/1 03-01-2025

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić