Nie wyrzucaj skórek od arbuza! Przydadzą się

58

Zwykle, jedząc arbuza, wygryzamy sam miąższ, pomijając pestki oraz skórkę, które wyrzucamy. To błąd, gdyż skórka arbuza ma wiele cennych właściwości i jest nawet zdrowsza od samego miąższu.

Nie wyrzucaj skórek od arbuza! Przydadzą się
(Getty Images)

Arbuz to jeden z najbardziej klasycznych letnich owoców. Można zrobić z niego naprawdę wiele - soki, koktajle, desery, sałatki, a nawet grillować. Jest jednak jedna część arbuza, która nie jest wykorzystywana, pomimo bogatej zawartości składników odżywczych i nieodłącznych korzyści zdrowotnych.

Nie chodzi tu o nasiona arbuza, chociaż te mogą pomagać w trawieniu, a o skórkę. Jednak nie tą, która jest zieloną warstwą zewnętrzną, której należy unikać ze względu na pestycydy i powłokę woskową, a o wewnętrzną jasnozieloną otoczkę czerwonej części miąższu.

Większość ludzi nie wie, że skórka ma więcej cytruliny, ważnego aminokwasu dla zdrowia serca, niż wnętrze. Skórka zawiera również dużo krwiotwórczego chlorofilu, który, jak udowodniono, ma właściwości lecznicze na ponad sto schorzeń.

Skórka od arbuza dobra na prostatę

Ostatnie badania wykazały obiecujący związek między likopenem a zapobieganiem nowotworom. Likopen jest przeciwutleniaczem, a przeciwutleniacze wspomagają zwalczanie wolnych rodników w celu zmniejszenia uszkodzeń oksydacyjnych, co jest zapobiegawczym krokiem w kierunku hamowania wzrostu komórek rakowych. A skórka arbuza jest doskonałym źródłem likopenu.

Skórka od arbuza a obniżanie ciśnienia

Jeśli próbujesz naturalnie obniżyć ciśnienie krwi, jedzenie arbuzów czy skórek może być dla ciebie korzystne. Ostatnie badania wykazały, że otyli dorośli z wysokim ciśnieniem, którzy jedli miąższ i skórki arbuza, łatwiej kontrolowali to zaburzenie. Jedzenie samych skórek arbuza nie pomoże oczywiście obniżyć ciśnienia krwi; należy raczej utrzymywać zbilansowaną dietę, ale oprócz tego spożycie skórki arbuza może pomóc uzyskać długotrwałe, pozytywne rezultaty.

Skórki od arbuza - właściwości przeciwzapalne

Likopen w skórce arbuza ma silne właściwości przeciwzapalne. Jeśli masz ból stawów, korzystne może być dla ciebie spożywanie właśnie skórek od arbuza, aby zmniejszyć ból stawów lub ich obrzęk. Zawartość kwasu foliowego pomaga również zmniejszyć ryzyko raka okrężnicy i zawału serca.

Skórka arbuza jest bogata w wody mineralne, których tak naprawdę nie znajdziesz nigdzie indziej. Jednym z najlepszych sposobów na spożycie skórki jest zmieszanie jej ze świeżym arbuzem, świeżym sokiem z limonki i odrobiną lodu. To idealny letni napój, który pomoże ci zachować nawodnienie organizmu i odświeżenie.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl

Zobacz także: Kwadratowe arbuzy robią furorę na świecie
Autor: AHA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić