Jakub Artych
Jakub Artych| 

Spirytus zamiast podpałki na grilla. Blisko tragedii w Niemczech

6

Na długi weekend majowy wielu z nas ma "smaczne" plany związane z grilowaniem. Należy uważać jednak, aby nie zrobić sobie przy tym krzywdy. Na szokujący pomysł wpadł 59-latek z Niemiec, a jego "wymysł" mógł okazać się tragiczny w skutkach. Wykorzystał spirytus zamiast podpałki na grilla.

Spirytus zamiast podpałki na grilla. Blisko tragedii w Niemczech
Spirytus zamiast podpałki na grilla. Blisko tragedii w Niemczech (Pixabay)

Słoneczna pogoda zachęca, by nadchodzącą majówkę spędzić z rodziną i przyjaciółmi przy grillu. Zanim zabierzemy się za szykowanie smakołyków, warto odpowiednio przygotować sprzęt.

Warto także zachować podstawowe zasady bezpieczeństwa, których z pewnością nie spełnił jednak z mieszkańców Niemiec. Jak podkreśla "Gazeta.pl", 59-letni mężczyzna próbował przyspieszyć rozpalanie grilla, polewając go płynnym spirytusem.

W pewnym momencie płomień znad grilla był tak duży, że objął stojącego obok 31-letniego mężczyznę. Został on ciężko ranny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Miasto z serialu Netflixa. "Oferuje duże możliwości turystyczne"

Jego stan był na tyle poważny, że został przetransportowany do szpitala śmigłowcem. Policja w Niemczech prowadzi dochodzenie w sprawie nieumyślnego uszkodzenia ciała.

Najszybszym sposobem na rozpalenie grilla jest wykorzystanie gotowej podpałki i węgla drzewnego. Węgiel potrzebuje ok. 15 minut, aby zająć się ogniem i podgrzać ruszt.

Jeśli natomiast postanowić użyć ekologicznej wersji węgla lub masz pod ręką brykiet, będziesz musiał liczyć się z tym, że czas oczekiwania na grillowanie potraw wydłuży się trzykrotnie.

Modnym paliwem jest również węgiel kokosowy. Co prawda jest znacznie droższy od drzewnego, ale mniej dymi i niweluje drażniący zapach spalania. Możesz też wykorzystać najzwyklejsze drewno, pod warunkiem, że jest nieprzetworzone i naturalne.

Unikaj drzewa z iglaków. Pod wpływem temperatury żywica może stać się toksyczna i wówczas jedzenie będzie do wyrzucenia. Lepiej grilla opalać drewnem z drzew liściastych: buka, klonu czy dębu.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić