aktualizacja 

TV Republika straszy na wizji. Holecka znów się popisała

253

Danuta Holecka w głównym programie informacyjnym TV Republika pt. "Dzisiaj" (opisywanym jako "prawdziwe polskie wiadomości") przypomniała temat jedzenia robaków. Zdaniem dziennikarzy prawicowej telewizji to nic innego, jak propaganda, szerzona przez "niemiecki koncern medialny". "W naszej kulturze to obcy element" - podkreśla TV Republika.

TV Republika straszy na wizji. Holecka znów się popisała
TV Republika straszy widzów na antenie, tym razem jedzeniem robaków (YouTube, TV Republika)

Już czas temu Unia Europejska dopuściła w produktach spożywczych wykorzystanie mąki z owadów. Wówczas temat wywołał gorącą dyskusję w mediach. Pod koniec listopada mówiło się o tym, że Ministerstwo Rolnictwa chce, aby produkty zawierające owady, miały specjalne oznaczenie. Temat jednak ucichł.

Ucichła też kwestia podpisania przez prezydenta Warszawy, Rafała Trzaskowskiego, projektu C40 Cities, w ramach którego mają zostać wprowadzone konkretne racje żywnościowe dla spożycia mięsa i nabiału.

Propagandyści twierdzą, że Polacy kochają robaki - ironizowała Danuta Holecka na antenie TV Republika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: "Obgadane". Sprawdzajcie etykiety w sklepach. Chodzi o owady w żywności

Ciężko jest jednak dyskutować z argumentem, że owady to alternatywa dla mięsa, bo ich produkcja jest tańsza i bardziej ekologiczna.

Takie działanie ma sprzyjać walce z ociepleniem klimatów, bo owady nie generują tyle gazów cieplarnianych, co bydło i trzoda chlewna - dodaje dziennikarz TV Republika.

Czy chcemy, czy nie chcemy - owady i tak jemy

W rozmowie z Interią Remigiusz Gałęcki z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie stwierdza, że "standardowy konsument w ciągu roku spożywa, świadomie lub nie, średnio około jednego kilograma różnych owadów", a "podstawowe produkty spożywcze, np. brokuły czy puszkowane pomidory, zawierają resztki owadów".

Do tego spożywamy substancje produkowane przez owady - szelak (E904) jest wykorzystywany jako konserwant ziaren kawy, natomiast koszenila (E120) to popularny barwnik, który znaleźć możemy m.in. jogurtach, słodyczach, napojach, a nawet w gotowych produktach mięsnych jak np. salami.

Trwa ładowanie wpisu:twitter

W bombardowanym przez TV Republikę artykule dziennikarka Onetu przytacza przykład sieci spożywczej Carrefour, która zaczęła od wprowadzenia owadów do oferty spożywczej w zaledwie pięciu sklepach w Warszawie.

Obecnie można je kupić w 38 sklepach na terenie całej Polski. Propaganda? Wymóg unijny? A może niektórym po prostu zasmakowały? Jedno jest pewne: przed nami majówka i nieodłączna karkówka. I nikt nikomu jej nie zabrania.

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić