Karolina Woźniak| 
aktualizacja 

Pomysł na pyszny makaron. Szalenie prosty przepis na włoskie penne all'arrabbiata

5

Włoską kuchnię charakteryzuje prostota i minimalizm. Do zrobienia pysznego makaronu wcale nie potrzebujemy setki składników.

Pomysł na pyszny makaron. Szalenie prosty przepis na włoskie penne all'arrabbiata
Penne all'arrabbiata jest świetnym pomysłem na szybki i pyszny obiad. (YouTube, CookAroundTv)

Przepis na penne all'arrabbiata jest szalenie prosty. To danie kuchni włoskej jest nieco pikantne, dlatego z pewnością zaskarbi sobie sympatię osób lubiących ostre jedzenie.

Do wykonania tego dania nie potrzebujesz wielu składników. Większość z nich z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Czas wykonania jest bardzo krótki, a efekt będzie powalający.

Penne all'arrabbiata. Potrzebne składniki:

  • 200 g makaronu penne
  • puszka pomidorów bez skórki (wraz z zalewą)
  • 1 długa czerwona papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki (do posypania)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

Penne all'arrabbiata. Sposób przygotowania:

  • Makaron ugotuj al dente zgodnie z zaleceniem na opakowaniu
  • Na patelni rozgrzej oliwę
  • Wrzucić drobno posiekany czosnek oraz posiekaną i pozbawioną pestek papryczkę chilli
  • Czosnek i papryczkę smaż przez ok. minutę
  • Wlej pomidory z puszki
  • Dodaj sól i pieprz
  • Gotuj ok. 10 minut aż wszystko zgęstnieje

I gotowe! Na końcu przeżuć makaron do sosu i smaż przez ok. 3 minuty. Posiekaną pietruszką obsyp gotowe danie.

Zobacz także: Kapary w kuchni

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić