Karolina Woźniak| 

Przepis na prawdziwe włoskie spaghetti cacio e pepe. Tylko 3 składniki

12

Cacio e pepe to prawdziwa włoska klasyka. Większość składników można znaleźć w swojej kuchni, a czas przygotowania jest naprawdę szybki. Tekst powstał w ramach akcji #Zostan w domu z o2.

Spaghetti cacio e pepe to szalenie proste danie, które wykonasz w 10 minut.
Spaghetti cacio e pepe to szalenie proste danie, które wykonasz w 10 minut. (Getty Images)

Spaghetti cacio e pepe to po prostu spaghetti z pieprzem i serem. Danie jest smaczne, sycące i z pewnością zagości na dłużej w waszych domach. Czas jego przygotowania wynosi 10 minut. Czego chcieć więcej?

Spaghetti cacio e pepe. Potrzebne składniki:

  • Makaron spaghetti
  • Łyżka świeżo zmielonego pieprzu
  • 3/4 filiżanki Grana Padano startego na małych oczkach

Spaghetti cacio e pepe. Sposób przygotowania:

  • Makaron spaghetti ugotuj al dente
  • Mniej więcej 3 minuty przed końcem gotowania makaronu na patelnie wsyp łyżkę zmielonego pieprzu i smaż przez ok. 30 sekund na wysokim ogniu
  • Dodaj filiżankę wody z makaronu na patelnię
  • Gotuj przez 30-45 sekund na wysokim ogniu
  • Do miski wrzuć 3/4 filiżanki Grana Padano i dodaj 1,5 filiżanki wody z makaronu
  • Mieszaj aż uzyskasz jednolity sos
  • Ponownie podgrzej pieprz na patelni
  • Na patelnie wrzuć spaghetti al dente i sos z Grana Padano i wody
  • Wszystko delikatnie wymiesza, a w razie potrzeby dodaj trochę wody z makaronu

I gotowe! W sieci można spotkać masę przepisów na spaghetti cacio e pepe. Jednak tradycyjny włoski przepis nie uwzględnia masła - sos powstaje na bazie sera, pieprzu i wody z gotowania makaronu.

Zobacz także: Jak przygotować klasyczne spaghetti carbonara?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić