Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Karolina Woźniak
|

Prosty przepis na klasyczne tiramisu. Przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 30 minut

9
Podziel się:

Klasyczny deser tiramisu jest złożony z warstwy biszkoptu, który jest nasączony mocną kawą espresso. W Polsce biszkopty nasącza się likierem Amaretto - we Włoszech winem marsala.

Prosty przepis na tiramisu
Prosty przepis na tiramisu (Pixabay, Anestiev)

Tiramisu najlepiej smakuje mocno schłodzone, a podaje się go razem z kawą espresso. We Włoszech spożywa się je na drugie śniadanie - przede wszystkim w upalne dni. Istnieje masa historii na temat pochodzenia deseru. Stolicami tiramisu są Wenecja, Treviso, Siena i Florencja. Każde z tych włoskich miast ma swój własny przepis na wykonanie deseru.

Prosty przepis na klasyczne tiramisu. Potrzebne składniki

  • 250 g biszkoptów podłużnych
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 świeże jajka
  • 50 g cukru
  • 6 łyżek likieru Amaretto lub wina Marsala
  • 250 ml kawy espresso
  • kakao do posypania

Prosty przepis na klasyczne tiramisu. Sposób przygotowania

  • Zrób kawę espresso
  • Przelej ją do szerokiego naczynia, żeby móc w nim maczać biszkopty
  • Pozostaw do wystygnięcia i później dodaj 6 łyżek alkoholu
  • Oddziel żółtka od białek
  • Zmiksuj żółtka
  • Zmniejsz obroty miksera i powoli dodawaj serek mascarpone
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę
  • Pianę z białej wmieszaj do żółtek i serka
  • Zanurzaj biszkopty pojedynczo w kawie
  • Układaj jeden obok drugiego w naczyniu lub prostokątnej formie
  • Na pierwszą warstwę biszkoptów wyłóż masę z mascarpone i ubitymi jajkami
  • Kolejne biszkopty zanurzaj pojedynczo w kawie
  • Ułóż biszkopty jeden obok drugiego na masie
  • Ułóż tak kilka warstw
  • Całość wstaw na ok. 5 godzin do lodówki
  • Przed podaniem oprósz deser kakao
Deser tiramisu idealnie sprawdzi się jako słodki przysmak po domowej włoskiej pizzy.

Zobacz także: Smacznego na dobry wieczór! Odc. 2: Chlebek bananowy

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(9)
Janion
2 lata temu
A ja wkładam surowe jajka do wrzątku na 1 do 2 sekund.
Nikos
2 lata temu
LUDZIE! czytając wasze komentarze słabo się robi. "a gdzie cukier"? "" surowe jajko"? Dla wyjaśnienia. TO CUKIER JEST SZKODLIWY a JAJKA powinno się jeść surowe oczywiście z zaufanego źródła
Maniek
2 lata temu
Nie dodawać piany inaczej się nie uda a zamiast amaretto użyłem likieru kawowego dobry i sprawdzony prze zemnie przepis jest w serku mascarpone
Ulka
2 lata temu
Ja robie bez jajek tylko śmietana 36 ubitą z serkiem mascarpone a dalej tak samo
LIA
2 lata temu
Surowe żółtko ok, ale nie białko surowe białko jest szkodliwe.
😠ja
2 lata temu
Surowe jajka a fe 😠
Hababa
2 lata temu
A gdzie cukier?
Domi
2 lata temu
A cukier?
Salmonella
2 lata temu
Surowe jajka?
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić