Dagmara Smykla-Jakubiak
Dagmara Smykla-Jakubiak| 

Przepis na autentyczną lemoniadę. Prosta sztuczka czyni cuda

17

Większość z nas mówiąc "lemoniada", myśli o mieszance soku z cytryny i cukru lub miodu. Tymczasem najwięcej aromatu ma skórka cytryny. Jak go z niej wydobyć? To bardzo proste.

Przepis na autentyczną lemoniadę. Prosta sztuczka czyni cuda
Przepis na autentyczną lemoniadę. Prosta sztuczka czyni cuda (YouTube.com)

Przepis na autentyczną lemoniadę z czasów naszych babć. Ma głębię smaku, której nie da się zapomnieć. Ale jest jeden haczyk. Kto raz spróbuje lemoniady z tego przepisu, temu nie będzie już smakowała zwykła wersja tego napoju.

Przepis na autentyczną lemoniadę. Potrzebne składniki:

  • 6 cytryn
  • 1 szklanka cukru
  • 5 szklanek zimnej wody

Przepis na autentyczną lemoniadę. Sposób przygotowania:

  • Dokładnie umyj cytryny i usuń z nich całą skórkę (tylko żółtą część, bez białej błony) za pomocą obieraczki do warzyw
  • Wrzuć skórki do miski, dosyp cukru i zamieszaj. Przykryj miskę i odstaw na minimum 2 godziny, a maksymalnie całą noc
  • W dużym garnku doprowadź wodę do wrzenia, potem wyłącz ogień, wrzuć do garnka mieszankę skórek i cukru i mieszaj około 5 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści
  • Odcedź i wyrzuć skórki. Pozostaw lemoniadę na 20-30 min aż ostygnie do temperatury pokojowej
  • Cytryny przekrój na połówki i wyciśnij sok do lemoniady. Lemoniada będzie lepiej smakowała, jeśli wstawisz ją jeszcze na co najmniej 2 godziny do lodówki

I gotowe! Lemoniadę podawaj z lodem i plasterkiem cytryny. Spróbuj także przepisu na domowe lody z trzech składników i na pyszną pastę tapenada.

Zobacz także: Zobacz też: Domowe czipsy. Zdrowe i chrupiące
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić