Przepis na tapenadę. Smak gorących wakacji w domu

3

Tapenada to prosta pasta, której głównym składnikiem są oliwki. Na przestrzeni lat powstało wiele jej wariacji, można użyć różnego rodzaju oliwek lub zamiast nic użyć suszonych pomidorów.

Przepis na tapenadę. Smak gorących wakacji w domu
(YouTube)

Przepis na tapenadę jest bardzo prosty. Wedle uznania można go wzbogacić o różne dodatki. W Prowansji, skąd wywodzi się pasta, często dodaje się do niej anchois lub suszone pomidory. Zwolennicy zielonych oliwek mogą zrobić tapenadę z zielonych. Niektórzy dodają też suszonych pomidorów lub robią tapenadę z samych pomidorów. Pasta najlepiej smakuje na świeżej bagietce.

Przepis na tapenadę. Potrzebne składniki:

  • 200g oliwek
  • 4 łyżki oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • ok. łyżki świeżo siekanej pietruszki

Przepis na tapenadę. Sposób wykonania:

  • Czosnek przeciśnij przez praskę i wrzuć ze wszystkimi składnikami do jednej miseczki
  • Ugniataj składniki widelcem lub blenderem, w zależności od gustu pastę możesz zmielić na gładką masę lub zostawić z większymi kawałkami

To tyle! Przepis jest naprawdę prosty, a smak tapenady może przywołać wspomnienie słonecznej Prowansji. Pasta jest naprawdę świetnym dodatkiem do pieczywa czy makaronu. Niektórzy miłośnicy oliwek potrafią ją jeść nawet z frytkami!

Zobacz także: Oleolux. Zdrowy zamiennik masła
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić