aktualizacja 

Zabaglione, czyli ekspresowy deser. Wystarczą trzy składniki

0

Zabaglione, czyli po polsku zabajone, to bardzo prosty i smaczny deser prosto z Włoch. Krem z żółtek, cukru i likieru przygotowuje się w zaledwie kilka minut. Dzięki dodatkom można stworzyć wiele wersji np. owocową lub czekoladową.

Zabaglione, czyli ekspresowy deser. Wystarczą trzy składniki
Zabajone, czyli kogel-mogel z Włoch. (Wikipedia)

Zabaglione, czyli inaczej zabajone to włoski kogel-mogel z żółtek ubijanych na parze z cukrem z dodatkiem likieru. Jeden z najstarszych przepisów pochodzi książki kucharskiej anonimowego autora z XV wieku. Co ciekawe w XVI wieku podobny deser, ale o bardziej płynnej konsystencji podawano chorym i kobietom w ciąży.

Zabaglione. Potrzebne składniki:

  • 4 żółtka
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • 50 ml słodkiego wina lub słodkiego likieru np. Amaretto
  • opcjonalne dodatki: świeże owoce, kakao, biszkopty, ciasteczka amaretti, kawałki czekolady.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Prosty przepis na domową pizzę. Idealne danie w 15 minut

Zabaglione. Sposób wykonania:

  • żółtka powinny być w temperaturze pokojowej
  • przygotuj garnek i miskę do ubijania masy na parze
  • do garnka wlej niewielką ilość wody i postaw go na kuchence na małym ogniu
  • do miski przełóż żółtka i rozmieszaj je ręcznie
  • ciągle roztrzepując, dodawaj stopniowo drobny cukier, tak aby cukier się rozpuścił
  • kiedy żółtka zrobią się bardziej jasne i puszyste, postaw miskę na garnku
  • masę jajeczną cały czas roztrzepuj i dodawaj stopniowo likier
  • masę roztrzepuj jeszcze przez kilka minut, aż stanie się gęsta i puszysta
  • przygotowaną masę przełóż do miseczek lub pucharków
  • gotowy deser udekoruj swoimi lubionymi dodatkami: świeżymi owocami, kakao, biszkoptami lub czekoladą. Zabaglione doskonale smakuje z dodatkiem mocnej kawy.
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić