Ten ser pokochali Polacy. Tomasz Strzelczyk przypomniał świetny przepis

7

Kto z nas nie kocha smażonego sera? Nie, nie mówimy tutaj o tym obtoczonym w bułce i smażonym na patelni. Chodzi o ser, ale biały. Tomasz Strzelczyk z wykorzystaniem twarogu przypomniał przepis na smarowidło, które pokochali wszyscy Polacy.

Ten ser pokochali Polacy. Tomasz Strzelczyk przypomniał świetny przepis
Ten ser to przysmak wielu Polaków (Wikimedia Commons, Picasa)

Ten przepis nie należy do najszybszych. Wszystko ze względu na poddawanie twarogu procesowi fermentacji. Jednak autor receptury - Tomasz Strzelczyk - zapewnia, że dzięki temu finalna konsystencja będzie kremowa i ciągnąca oraz bardzo aromatyczna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Pieczeń wg przepisu Pascala Brodnickiego

Smażony ser według przepisu Tomasza Strzelczyka. Potrzebne składniki

  • 1 kg twarogu,
  • 4 żółtka z dużych jaj,
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • masło do smażenia

Smażony ser według przepisu Tomasza Strzelczyka. Sposób przyrządzenia

  • Twaróg rozdrabniamy w misce. Dodajemy sodę oczyszczoną oraz sól i dokładnie mieszamy. Następnie masę przenosimy do płaskiego naczynia. Przykrywamy go i pozostawiamy w temperaturze pokojowej przez 24-48 godzin.
  • Gdy masa stanie się ciągnąca i zacznie wydzielać ostry zapach, możemy przystąpić do dalszej obróbki. Przenosimy ją na patelnię z odrobiną stopionego masła. Doprawiamy kminkiem, a następnie podgrzewamy na niewielkim ogniu. Od czasu do czasu mieszamy go.
  • W pewnym momencie ser się stopi. Wtedy zdejmujemy go z kuchenki i dodajemy żółtka, jednocześnie intensywnie mieszając. Doprawiamy jeszcze solą, jeśli uznamy to za konieczne, a następnie przelewamy smażony ser do niewielkich miseczek i pozostawiamy do zastygnięcia.

I gotowe! Tak przyrządzony ser najlepiej podawać z chlebem.

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić