Domowy żurek z butelki. Pamiętaj o tym, a na Wielkanoc zaskoczysz wszystkich

Żurek nie musi być jedynie daniem na wielkanocny stół. To zupa, którą warto przygotowywać przez cały rok, gdyż jest sycąca i ma dużo wartości odżywczych. Zapewne wielu z was zgodzi się, że sekretem idealnego żurku jest zakwas. A co jeśli sięgniemy po zakwas...z butelki? Takie danie może być równie smaczne - sprawdźcie przepis poniżej.

Pysznego żurku wcale nie trzeba w całości przyrządzać samemuPysznego żurku wcale nie trzeba w całości przyrządzać samemu
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons

Jeśli nie macie czasu, bądź wątpicie w swoje umiejętności - bez obaw możecie sięgnąć po gotowy zakwas ze sklepu. Pamiętajcie jednak, żeby miał czysty skład, najlepiej w postaci wody i mąki żytniej, ewentualnie przypraw. Żadnego mleka ani ulepszaczy!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owoc psianki podłużnej w kuchni

Domowy żurek z zakwasu z butelki - składniki:

  • pół litra zakwasu z butelki,
  • 500 g białej kiełbasy,
  • 1,5 l bulionu,
  • 3 ugotowane na twardo jajka,
  • 200 g wędzonego boczku lub żeberek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • do smaku: sól i pieprz, pół łyżeczki majeranku i 2 liście laurowe,
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.

Domowy żurek z zakwasu z butelki - sposób przyrządzenia:

  • Kroimy żeberka lub boczek, w zależności od tego, z czego korzystamy, na kilka części. Do dużego garnka wlewamy bulion i zagotowujemy, a potem dodajemy wspomniane wyżej mięso, a także kiełbasę i listki laurowe. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez około 20-25 minut.
  • Po tym czasie do garnka dolewamy dobrze wstrząśnięty zakwas z butelki. Gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Czosnek przeciskamy przez praskę i dorzucamy do zupy. Doprawiamy według uznania.
  • Po upływie jeszcze kilku minut zdejmujemy garnek z żurkiem z ognia. Do miseczki przelewamy kilka łyżek zupy, a następnie dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy. Taką mieszankę dodajemy do żurku, aby go zahartować. Jeśli dodalibyśmy śmietanę prosto do garnka, istnieje ryzyko, że by się zważyła

i gotowe! Żurek podajemy z ugotowanymi jajkami przekrojonymi na pół. Kiełbasę do zupy najlepiej pokroić w plasterki. Oczywiście możecie też żurek zapasteryzować po przyrządzeniu - pamiętajcie jednak, żeby zrobić to bez dodatków w postaci jajka czy kiełbasy.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Masz to na swojej posesji? Zmiany w prawie mogą objąć także ciebie
Masz to na swojej posesji? Zmiany w prawie mogą objąć także ciebie
Nad Bałtyk nadciąga silny sztorm. IMGW ostrzega
Nad Bałtyk nadciąga silny sztorm. IMGW ostrzega
Radykalne zmiany w rajdowych mistrzostwach świata 2027
Radykalne zmiany w rajdowych mistrzostwach świata 2027
Daniel Huber rezygnuje z kariery. Austriacka męczyły kontuzje
Daniel Huber rezygnuje z kariery. Austriacka męczyły kontuzje
Przetrwała tu miliony lat. Teraz grozi jej wyginięcie
Przetrwała tu miliony lat. Teraz grozi jej wyginięcie
Robert Kubica powiedział, jak zapamięta sezon
Robert Kubica powiedział, jak zapamięta sezon
"Najsłynniejsze drzewo w Polsce". Nadleśnictwo ma powód do dumy
"Najsłynniejsze drzewo w Polsce". Nadleśnictwo ma powód do dumy
Niemal cała Polska na żółto. IMGW wydało alerty
Niemal cała Polska na żółto. IMGW wydało alerty
Nie żyje słynny powstaniec Jerzy Kasprzak. Odszedł w Boże Narodzenie
Nie żyje słynny powstaniec Jerzy Kasprzak. Odszedł w Boże Narodzenie
Odtworzyli klimat sprzed tysięcy lat. Pomogły liście
Odtworzyli klimat sprzed tysięcy lat. Pomogły liście
IMGW już wie. Pogoda w weekend nie będzie rozpieszczać
IMGW już wie. Pogoda w weekend nie będzie rozpieszczać
Wyniki Lotto 26.12.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 26.12.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada