Domowy żurek z butelki. Pamiętaj o tym, a na Wielkanoc zaskoczysz wszystkich

3

Żurek nie musi być jedynie daniem na wielkanocny stół. To zupa, którą warto przygotowywać przez cały rok, gdyż jest sycąca i ma dużo wartości odżywczych. Zapewne wielu z was zgodzi się, że sekretem idealnego żurku jest zakwas. A co jeśli sięgniemy po zakwas...z butelki? Takie danie może być równie smaczne - sprawdźcie przepis poniżej.

Domowy żurek z butelki. Pamiętaj o tym, a na Wielkanoc zaskoczysz wszystkich
Pysznego żurku wcale nie trzeba w całości przyrządzać samemu (Wikimedia Commons)

Jeśli nie macie czasu, bądź wątpicie w swoje umiejętności - bez obaw możecie sięgnąć po gotowy zakwas ze sklepu. Pamiętajcie jednak, żeby miał czysty skład, najlepiej w postaci wody i mąki żytniej, ewentualnie przypraw. Żadnego mleka ani ulepszaczy!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Owoc psianki podłużnej w kuchni

Domowy żurek z zakwasu z butelki - składniki:

  • pół litra zakwasu z butelki,
  • 500 g białej kiełbasy,
  • 1,5 l bulionu,
  • 3 ugotowane na twardo jajka,
  • 200 g wędzonego boczku lub żeberek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • do smaku: sól i pieprz, pół łyżeczki majeranku i 2 liście laurowe,
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.

Domowy żurek z zakwasu z butelki - sposób przyrządzenia:

  • Kroimy żeberka lub boczek, w zależności od tego, z czego korzystamy, na kilka części. Do dużego garnka wlewamy bulion i zagotowujemy, a potem dodajemy wspomniane wyżej mięso, a także kiełbasę i listki laurowe. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez około 20-25 minut.
  • Po tym czasie do garnka dolewamy dobrze wstrząśnięty zakwas z butelki. Gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Czosnek przeciskamy przez praskę i dorzucamy do zupy. Doprawiamy według uznania.
  • Po upływie jeszcze kilku minut zdejmujemy garnek z żurkiem z ognia. Do miseczki przelewamy kilka łyżek zupy, a następnie dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy. Taką mieszankę dodajemy do żurku, aby go zahartować. Jeśli dodalibyśmy śmietanę prosto do garnka, istnieje ryzyko, że by się zważyła

i gotowe! Żurek podajemy z ugotowanymi jajkami przekrojonymi na pół. Kiełbasę do zupy najlepiej pokroić w plasterki. Oczywiście możecie też żurek zapasteryzować po przyrządzeniu - pamiętajcie jednak, żeby zrobić to bez dodatków w postaci jajka czy kiełbasy.

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić