Domowy żurek z butelki. Pamiętaj o tym, a na Wielkanoc zaskoczysz wszystkich

Żurek nie musi być jedynie daniem na wielkanocny stół. To zupa, którą warto przygotowywać przez cały rok, gdyż jest sycąca i ma dużo wartości odżywczych. Zapewne wielu z was zgodzi się, że sekretem idealnego żurku jest zakwas. A co jeśli sięgniemy po zakwas...z butelki? Takie danie może być równie smaczne - sprawdźcie przepis poniżej.

Pysznego żurku wcale nie trzeba w całości przyrządzać samemuPysznego żurku wcale nie trzeba w całości przyrządzać samemu
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons

Jeśli nie macie czasu, bądź wątpicie w swoje umiejętności - bez obaw możecie sięgnąć po gotowy zakwas ze sklepu. Pamiętajcie jednak, żeby miał czysty skład, najlepiej w postaci wody i mąki żytniej, ewentualnie przypraw. Żadnego mleka ani ulepszaczy!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owoc psianki podłużnej w kuchni

Domowy żurek z zakwasu z butelki - składniki:

  • pół litra zakwasu z butelki,
  • 500 g białej kiełbasy,
  • 1,5 l bulionu,
  • 3 ugotowane na twardo jajka,
  • 200 g wędzonego boczku lub żeberek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • do smaku: sól i pieprz, pół łyżeczki majeranku i 2 liście laurowe,
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.

Domowy żurek z zakwasu z butelki - sposób przyrządzenia:

  • Kroimy żeberka lub boczek, w zależności od tego, z czego korzystamy, na kilka części. Do dużego garnka wlewamy bulion i zagotowujemy, a potem dodajemy wspomniane wyżej mięso, a także kiełbasę i listki laurowe. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez około 20-25 minut.
  • Po tym czasie do garnka dolewamy dobrze wstrząśnięty zakwas z butelki. Gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Czosnek przeciskamy przez praskę i dorzucamy do zupy. Doprawiamy według uznania.
  • Po upływie jeszcze kilku minut zdejmujemy garnek z żurkiem z ognia. Do miseczki przelewamy kilka łyżek zupy, a następnie dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy. Taką mieszankę dodajemy do żurku, aby go zahartować. Jeśli dodalibyśmy śmietanę prosto do garnka, istnieje ryzyko, że by się zważyła

i gotowe! Żurek podajemy z ugotowanymi jajkami przekrojonymi na pół. Kiełbasę do zupy najlepiej pokroić w plasterki. Oczywiście możecie też żurek zapasteryzować po przyrządzeniu - pamiętajcie jednak, żeby zrobić to bez dodatków w postaci jajka czy kiełbasy.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody