Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Domowy żurek z butelki. Pamiętaj o tym, a na Wielkanoc zaskoczysz wszystkich

3

Żurek nie musi być jedynie daniem na wielkanocny stół. To zupa, którą warto przygotowywać przez cały rok, gdyż jest sycąca i ma dużo wartości odżywczych. Zapewne wielu z was zgodzi się, że sekretem idealnego żurku jest zakwas. A co jeśli sięgniemy po zakwas...z butelki? Takie danie może być równie smaczne - sprawdźcie przepis poniżej.

Domowy żurek z butelki. Pamiętaj o tym, a na Wielkanoc zaskoczysz wszystkich
Pysznego żurku wcale nie trzeba w całości przyrządzać samemu (Wikimedia Commons)

Jeśli nie macie czasu, bądź wątpicie w swoje umiejętności - bez obaw możecie sięgnąć po gotowy zakwas ze sklepu. Pamiętajcie jednak, żeby miał czysty skład, najlepiej w postaci wody i mąki żytniej, ewentualnie przypraw. Żadnego mleka ani ulepszaczy!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Owoc psianki podłużnej w kuchni

Domowy żurek z zakwasu z butelki - składniki:

  • pół litra zakwasu z butelki,
  • 500 g białej kiełbasy,
  • 1,5 l bulionu,
  • 3 ugotowane na twardo jajka,
  • 200 g wędzonego boczku lub żeberek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • do smaku: sól i pieprz, pół łyżeczki majeranku i 2 liście laurowe,
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.

Domowy żurek z zakwasu z butelki - sposób przyrządzenia:

  • Kroimy żeberka lub boczek, w zależności od tego, z czego korzystamy, na kilka części. Do dużego garnka wlewamy bulion i zagotowujemy, a potem dodajemy wspomniane wyżej mięso, a także kiełbasę i listki laurowe. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez około 20-25 minut.
  • Po tym czasie do garnka dolewamy dobrze wstrząśnięty zakwas z butelki. Gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Czosnek przeciskamy przez praskę i dorzucamy do zupy. Doprawiamy według uznania.
  • Po upływie jeszcze kilku minut zdejmujemy garnek z żurkiem z ognia. Do miseczki przelewamy kilka łyżek zupy, a następnie dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy. Taką mieszankę dodajemy do żurku, aby go zahartować. Jeśli dodalibyśmy śmietanę prosto do garnka, istnieje ryzyko, że by się zważyła

i gotowe! Żurek podajemy z ugotowanymi jajkami przekrojonymi na pół. Kiełbasę do zupy najlepiej pokroić w plasterki. Oczywiście możecie też żurek zapasteryzować po przyrządzeniu - pamiętajcie jednak, żeby zrobić to bez dodatków w postaci jajka czy kiełbasy.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 19.03.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Projekt Warszawa wygrał rewanż ale i tak odpadł z Ligi Mistrzów
Śmierć strażniczki na lotnisku. "Miała brać ślub, kupiła mieszkanie"
Studentka UW w gronie 20 kobiet wyróżnionych międzynarodowym stypendium
Syn legendy Juventusu Turyn wybiera reprezentację Czech
Mistrzyni olimpijska ostro o decyzji Trumpa. "Nie dam się zastraszyć"
W strefie przemysłowej w Nowej Soli doszło do wypadku. Nie żyje 53-latek
Amerykanista nie ma wątpliwości. Kolejny krok należy do Rosji
Tragedia w świecie sportu. Zginęła w katastrofie lotniczej
Już 500 kg martwych ryb. Wody Polskie walczą, żeby nie wpływały do jeziora Jamno
Nie było lekarza, pacjent zmarł. Trwa dochodzenie
Tragedia na Morzu Śródziemnym. Sześciu migrantów zginęło, 40 zaginionych
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić