Kamil S. Sikora| 

Neurolog ostrzega. Wyniszcza mózg, wpływa na pamięć i koncentrację

8

Niezdrowy sposób odżywiania się i sięganie po używki to jedne z głównych czynników, które wpływają niekorzystnie na kondycję naszego organizmu w tym również mózgu. Dlatego, jeśli chcemy, żeby ten ważny narząd jak najdłużej pracował na pełnych obrotach, powinniśmy wykluczyć z diety niektóre produkty spożywcze i zmienić dotychczasowe niezdrowe przyzwyczajenia.

Neurolog ostrzega. Wyniszcza mózg, wpływa na pamięć i koncentrację
Uważaj, to wyniszcza mózg (Getty Images, 2022 Getty Images)

Żeby zadbać o zdrowie mózgu i tym samym uniknąć problemów z pamięcią i koncentracją oraz zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób neurodegradacyjnych, należy wprowadzić w życie kilka pozytywnych zmian. Dr Jerzy Bajko, neurolog, podczas rozmowy z WP abcZdrowie wyjaśnia, jakie kroki należy w tym celu podjąć.

- Przede wszystkim dużo ruchu na świeżym powietrzu. Unikanie toksyn takich jak nikotyna czy alkohol. Jest niestety wiele rzeczy, na które nie mamy wpływu w tej kwestii - są to czynniki genetyczne, które powodują zaburzenie czynności korowych prowadzących, np. do choroby Alzheimera. Duże znaczenie ma tu również żywienie i odpowiednia dieta. Nadciśnienie i cukrzyca także działają na niekorzyść. Na rynku dostępna jest masa preparatów neuroprotekcyjnych oraz takich, które wspomagają naczynia lub poprawiają właściwości reologiczne krwi. To składa się na przedłużenie okresu dobrego funkcjonowania mózgu – podkreśla ekspert.

Warto pamiętać, że kondycja układu sercowo-naczyniowego wpływa na funkcjonowanie mózgu, dlatego niektóre czynniki ryzyka chorób serca podnoszą również ryzyko rozwoju dolegliwości ze strony ośrodkowego układu nerwowego. Można do nich zaliczyć ciągły stres powodujący wyczerpanie psychiczne.

Destrukcyjnie na nasze zdrowie działa również dieta bogata w tłuszcze trans, które jak powszechnie wiadomo, zwiększają poziom złego cholesterolu LDL we krwi. Z kolei zaburzona równowaga lipidowa może sprzyjać pojawieniu się zmian miażdżycowych i wystąpieniu zawału serca i udaru mózgu.

Poza ograniczeniem do całkowitego minimum spożywania wysokoprzetworzonej i tłustej żywności powinniśmy włączyć do jadłospisu warzywa i owoce bogate w cenne witaminy, związki mineralne i przeciwutleniacze. Można do nich zaliczyć m.in.: szpinak, jarmuż, borówki, jagody i maliny. Obecne w nich antyoksydanty spowalniają naturalny proces starzenia się organizmu oraz chronią nasz organizm przed szkodliwym wpływem nadmiaru wolnych rodników i rozwojem komórek nowotworowych.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić