Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Pogromca komórek rakowych. Niepozorne zioło o potężnej mocy

82

Jest doskonale znany przez wszystkich mieszkańców naszego kraju i świetnie sprawdza się w kuchni jako dodatek do jajecznicy, kanapek czy twarożku. Chodzi oczywiście o szczypiorek, który poza walorami smakowymi posiada również niezwykłe właściwości. Dowiedz się jaki potencjał drzemie w tej niepozornej roślinie.

Pogromca komórek rakowych. Niepozorne zioło o potężnej mocy
Szczypiorek ma niesamowite właściwości (Getty Images, 2022 Getty Images)

Szczypiorek, podobnie jak cebula i czosnek, należy do rodziny czosnkowatych. Ma charakterystyczny ostry smak i w polskich kuchni pełni funkcję przyprawy, którą warto udekorować swoje ulubione danie.

Można go z łatwością wyhodować w swoim ogrodzie, a nawet na parapecie w kuchni podczas najzimniejszych miesięcy w roku. Pasuje zarówno do różnego rodzaju dań z jajek, jak i sałatki, twarożku, zupy, dipu czy ziemniaków. W tej popularnej roślinie znajdziemy m.in.: witaminę A, C i K, kwas foliowy, wapń, fosfor, sód, selen, potas, żelazo i miedź.

Szczypior warto włączyć do codziennej diety, ponieważ podnosi odporność na bakteryjne i wirusowe infekcje i działa przeciwgrzybiczo. Podobnie jak czosnek zawiera allicynę, więc można go uznać za jeden z antybiotyków, które naturalnie występują w przyrodzie. Poza tym szczypior usprawnia pracę układu trawiennego, poprawiając perystaltykę jelit i wymiatając zalegające w nich szkodliwe złogi pokarmowe.

Poza tym pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, chroniąc nas tym samym przed pojawieniem się zmian miażdżycowych i wystąpieniem ataku mięśnia sercowego, choroby niedokrwiennej serca czy udaru mózgu.

Szczypior jest produktem niskokalorycznym, więc bez obawy mogą po niego sięgać osoby cierpiące z powodu nadwagi i otyłości chcące pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Ponadto pomaga oczyścić organizm z toksycznych substancji i sprawdza się podczas leczenia objawów infekcji.

Jedna z największych zalet szczypioru, o której nie każdy wie, jest działanie przeciwnowotworowe. Obecne w nim antyoksydanty zmniejszają ryzyko rozwoju raka żołądka, prostaty i przełyku, a także wspomagają leczenie tych groźnych schorzeń.

Dzięki przeciwutleniaczom to zielone warzywo jest w stanie zredukować nadmiar wolnych rodników wywołujących stres oksydacyjny i spowolnić naturalny proces starzenia się organizmu.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić