Kamil S. Sikora| 

Rakotwórczy składnik. Wiele państw go zakazuje, ale nie Polska

133

Substancje barwiące, które dodaje się do produktów spożywczych, mogą być syntetyczne lub naturalne. Niektóre z nich zwiększają ryzyko rozwoju poważnych chorób, w tym nowotworów. Których barwników lepiej unikać?

Rakotwórczy składnik. Wiele państw go zakazuje, ale nie Polska
Owoce z puszki mogą zawierać rakotwórczy składnik E104 (© 2021 Darren Lehane)

Dodatki do żywności, które są oznaczone na etykietach symbolami E100-E199, to związki chemiczne, mające na celu utrwalenie barwy i nadanie atrakcyjnego koloru produktom spożywczym.

Wyniki licznych badań naukowych potwierdzają, że niektóre z nich wpływają niekorzystnie na naszą kondycję zdrowotną. Barwniki spożywcze możemy znaleźć w licznych artykułach. Należą do nich m.in. napoje gazowane, cukierki, żelki, lody, drażetki, budynie, kisiele w proszku, desery, płatki kukurydziane, ketchupy, gotowe sosy, zupy instant, dżemy i przetwory owocowe.

Barwienie żywności jest znane od bardzo dawna. Można to robić pomocą koszeliny, kurkumy, szafranu czy tumeryku. Niestety, w wielu przypadkach stosuje się ich syntetyczne zamienniki.

Robiąc zakupy, powinniśmy uważać na żółcień chinolinową (E104), którą znajdziemy nie tylko w puszkowanych owocach, masach cukierniczych, ale także w suplementach diety i lekach. Stała obecność w diecie tego barwnika może powodować reakcje alergiczne i nadpobudliwość u dzieci. Naukowcy podejrzewają, że ta substancja może wykazywać właściwości kancerogenne. W wielu państwach Unii Europejskiej stosowanie tego barwnika w produkcji żywności jest zakazane. Niestety, w naszym kraju nadal jest chętnie wykorzystywany przez producentów.

Innym szkodliwym barwnikiem jest azorubina (E122). - Azorubina, jeśli chodzi o badania na zwierzętach, ma potwierdzone działanie kancerogenne. Wiemy o tym, że może być rakotwórcza - ostrzega dr Magdalena Cubała-Kucharska w rozmowie z WP abcZdrowie.

Jesteśmy wzrokowcami, więc kolorowe produkty wydają nam się zdrowsze. Warto jednak pamiętać, że piękny wygląd produktu często nie pokrywa się z prozdrowotnymi walorami.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Obejrzyj także: Ketchup z cukinii z nutką curry. Zaskakujący smak
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić