Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz| 
aktualizacja 

Zwiększa ryzyko zawału i udaru. Naukowcy: zalecenia WHO są błędne

23

Przez lata żyliśmy w błędzie. Naukowcy z Uniwersytetu McMaster w Kanadzie donoszą, że zbyt małe spożycie sol, może być groźniejsze, niż nadmiar soli w organizmie.

Zwiększa ryzyko zawału i udaru. Naukowcy: zalecenia WHO są błędne
Niedobór soli w diecie może być groźniejszy niż jej nadmiar (Xvision)

Sól jest od wieków znana ze swoich właściwości leczniczych, ale jak wielokrotnie ostrzegali nas naukowcy, jej wysokie spożycie może zwiększać ryzyko rozwoju nadciśnienia i chorób serca. Słone paluszki czy orzeszki raz na zawsze powinny pójść w odstawkę? Niekoniecznie! Okazuje się, że niedobór soli w organizmie może być jeszcze bardziej groźny.

Badacze ze Szkoły Medycznej Michael G. Degroote na Uniwersytecie McMaster w Kanadzie przeanalizowali dane medyczne ponad 130 tys. osób z 49 krajów. Sprawdzono, jakie ilości soli spożywali uczestnicy badania, czy mieli nadciśnienie oraz to, w jaki sposób sól wpłynęła na ich zdrowie, zwłaszcza na ryzyko rozwoju chorób serca i udaru mózgu.

Naukowcy doszli do zaskakujących wniosków. Badacze uważają, że dotychczasowe zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia dotyczące spożycia soli są błędne i powinny zostać zmienione.

Według naukowców z Uniwersytetu McMaster spożywanie poniżej trzech gramów soli dziennie zwiększa ryzyko rozwoju niewydolności serca, zawału serca oraz udaru mózgu, a tylko pacjenci z wysokim ciśnieniem krwi powinny ograniczyć jej spożycie. Z kolei osoby dorosłe, według raportu przygotowanego przez naukowców z Kanady przy współpracy ze Światową Federacją Serca, Europejskim Towarzystwem Nadciśnienia i Europejskim Stowarzyszeniem Zdrowia Publicznego, powinny spożywać od 7,5 do 12,5 gramów soli dziennie.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić