Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka
|

Dodajemy bez umiaru. Powoli wyniszcza mózg, zwiększa ryzyko udaru

30
Podziel się:

Podnosi ciśnienie tętnicze, a stosowana w nadmiarze zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Wiadomo też, że wpływa destrukcyjnie na nerki i może doprowadzić do rozwoju raka żołądka. Sól nie pozostaje obojętna także dla funkcjonowania naszego mózgu. Sprawdź, jak wpływa na ten narząd.

Dodajemy bez umiaru. Powoli wyniszcza mózg, zwiększa ryzyko udaru
Sól w diecie zwiększa ryzyko rozwoju nadciśnienia (Chase Hoffman)

Wyniki jednych z najnowszych badań potwierdziły, że nadmiar soli w codziennej diecie nie tylko wpływa niekorzystnie na kondycję zdrowotną nerek i serca, ale również na mózg. Zbyt wysokie stężenie sodu we krwi znacznie podnosi ryzyko nadciśnienia, a także stopniowo uszkadza nasze tętnice.

Z kolei naczynia tętnicze są bezpośrednio połączone z mózgiem. Dlatego regularnie dodawanie dużej ilości soli do potraw lub częste sięganie po produkty, które zawierają sporo tej substancji, może przyczynić się do udaru mózgu i poważnie uszkodzić oraz upośledzić jego prawidłowe działanie.

Sól działa niekorzystnie na naczynia krwionośne znajdujące się w mózgu, powodując wzrost białych krwinek, które produkują białka. To sprawia, że osoby spożywające na co dzień sól w dużych ilościach, są bardziej narażone na wystąpienie demencji i choroby Alzheimera w późniejszym wieku.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ostrzega, że regularne przekraczanie bezpiecznej dziennej dawki soli (5 gramów), niesie ze sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Warto o tym pamiętać i zamiast soli dodać do ulubionego dania zdrowe zioła, takie jak bazylia, oregano, lubczyk, pieprz czarny, kolendra, estragon czy gorczyca.

Żeby uniknąć problemów zdrowotnych, należy również dokładnie czytać skład umieszczony na etykiecie i upewnić się, czy sól nie jest jednym z głównych składników danego produktu. Jeśli tak jest, to najlepszym rozwiązaniem będzie odłożenie go z powrotem na półkę sklepową.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(30)
Fka
9 miesięcy temu
To cukier jest toksyczny i dla nas szkodliwy. Powyzsze badania zapewne ufundowal przemysl cukierniczy…
Dds
10 miesięcy temu
Nie słucham wrzodu WHO.każdy ma swój rozum .Jak ktoś chce to niech je soli do woli.Za swoje to mogę robić co chce
Gość
10 miesięcy temu
Nie kłóćcie się, czy nadmiar soli w diecie jest dobry, czy zły - sód ma być w normie!
Bea
10 miesięcy temu
Kłamstwa. Sól jest zdrowa i potrzebna. Odtruwa nas z metalu cięzkich
Informacja
10 miesięcy temu
A teraz o bardziej szkodliwym produkcie, o którym jakoś nie ma ostrzeżeń w mediach. A mianowicie o oleju palmowym, który jest w Polsce dodawany już prawie do wszystkich słodyczy. Kojarzycie reklamę z Anią, ktora przyjaźni się że strachem na wroble, a który dał jej w prezencie ciasteczka "San"? Sprawdźcie sami skład. Zawieraja olej palmowy.
Emers
10 miesięcy temu
Solę dosłownie wszystko.Oprucz kawy i ciast.Mam 66 lat.Cisnienie w normie.Nerki zdrowe.Mózg sprawny.Cukru za to wogóle nie używam.Tylko w postaci miodu.Wiec te wszystkie teorie o szkodliwosciach tu puszczane są o kant...warte wytarcia.
Dziadek 🧓
10 miesięcy temu
Wódka napoje alkochlowe nie szkodzą z umiarem z glowo wszystko z umiarem jemy ekologiczne produkty itd żyjemy zdrowo nie naprzykszac się innym
Grzywa
10 miesięcy temu
Teraz te tanie masła w promocji potrafią mieszsć z margaryną.
Ada
10 miesięcy temu
Poczytajcie sobie Odchudzanie z elementami fizjologii I biochemii. Naprawdę warto!
Anuś
10 miesięcy temu
Moja babcia Helka sypała 6 łyżeczek cukru do kubka z herbatą i żyła 87 lat. Mój ojciec robi podobnie i ma 90 lat. Moja teściowa soliła wszystko ponad normę 10-krotnie i żyła 105 lat. Ja ledwie dyszę mając 64 lata.
Pan Haak
10 miesięcy temu
czy pan ,,inteligentny,, redaktorek wie ze niedobor soli jest jeszcze bardziej szkodliwy??moze by tak troszke poczytac , pomyslec -- to naprawde nie boli -- a nie tylko kopiuj wklej
Tony
10 miesięcy temu
Kłamstwa, kłamstwa, kłamstwa!!!!!!!!
Irena
10 miesięcy temu
Myślę że tak na prawdę to czlowiek nie powinien nic jeść, bo jak czytam te artykuły to wszystko szkodzi. Wydaje mi się ze lepiej będzie jak artykuły bedą zawierały informację jakue produkty nie szkodzą, no oczywiscie jeżeli takie wogole istnieją.
Kupka.
10 miesięcy temu
Kto te bzdury wymyślił i po co ??? Sól szkodzi ?
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić