"Fit" Kopytka Lewandowskiej. Takiego przepisu nie znałeś

2

Na słodko lub słono. Jako samodzielne danie, albo dodatek do mięsnego sosu. Kopytka od lat popularne są w polskiej kuchni. Swój sposób na tę potrawę ma także Anna Lewandowska. Dbająca o formę sportsmenka zdradza sposób jak "odchudzić" tradycyjne danie.

"Fit" Kopytka Lewandowskiej. Takiego przepisu nie znałeś
Kopytka Anny Lewandowskiej (AKPA, Pexels)

Choć zdawać by się mogło, że podstawę ciasta, z którego przyrządzane są te lekkie i puszyste kluseczki, stanowią ziemniaki, żona Roberta Lewandowskiego z przepisu eliminuje właśnie ten składnik.

Zamiast bogatych w skrobię i powszechnie uznanych za tuczące ziemniaków, celebrytka proponuje dodać na ciasta na kopytka... kaszę jaglaną. Aby kopytka naprawdę były "fit" Anna Lewandowska rezygnuje też z pszennej mąki, w jej miejsce dodając mąkę kukurydzianą.

Kopytka Anny Lewandowskiej. Potrzebne składniki:

  • szklanka suchej kaszy jaglanej
  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • szklanka wody
  • pół łyżeczki soli morskiej

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Podstawowy przepis na polskie kopytka

Kopytka Anny Lewandowskiej. Sposób przygotowania:

  • Kaszę dokładnie opłucz i ugotuj we wrzątku. Następnie pozostaw do wystygnięcia i zmiksuj na gładko.
  • Dodaj dwa rodzaje mąki. Całość wyrabiaj na gładką, jednolitą masę. Następnie uformuj z niego wałeczek o grubości 3 centymetrów.
  • Kluseczki krój w równych odstępach, po skosie ( tak by kształtem przypominały "karo")
  • Wrzucaj je do wrzącej, lekko osolonej wody w dużym garnku, tak by nie mogły się sklejać i gotuj, często mieszając. Gdy zaczną unosić się na powierzchni wody, odczekaj dwie minuty i wyławiaj cedzakową łyżką.
  • Podawaj tak, jak lubisz.

Czytaj także: Najlepsza jajecznica. Mistrzowie dodają jeden składnik

Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić