Nie tylko z majonezem. Tej wersji jaj wielkanocnych nie jadłeś

2

Jaja z majonezem to przekąska, której absolutnie nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Warto jednak urozmaicić świąteczny klasyk i wprowadzić trochę inspirujących zmian do tradycyjnego przepisu. Takie jaja na pewno zwrócą uwagę biesiadników przy świątecznym śniadaniu.

Nie tylko z majonezem. Tej wersji jaj wielkanocnych nie jadłeś
jajka, faszerowane (Adobe Stock)

Jaja faszerowane to nieco lżejsza wersja przekąski na bazie majonezowego sosu. Tę wersję świątecznej potrawy na pewno docenią osoby na diecie i dbające o zdrowie.

Proponowany farsz ma jeszcze jedną zaletę. Wystarczy odrobina kulinarnej fantazji i można go wzbogacić wykorzystując resztki z lodówki.

Jaja faszerowane. Potrzebne składniki:

  • 4 jajka
  • pół cebuli
  • 2 pieczarki
  • kawałek świeżej papryki
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • szczypiorek
  • sok z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jedli jajka z majonezem na wizji. "Przeszedł mnie dreszcz"

Jaja faszerowane. Sposób przygotowania:

  • Ugotuj jajka na twardo. Przekrój na pół i wydrąż żółtko.
  • Żółtka rozgnieć widelcem i wrzuć do miseczki.
  • Pieczarki pokrój na drobno i podduś na patelni z odrobiną soli i masła. Gotowe posiekaj i dodaj do żółtek.
  • Do miski wrzuć resztę składników i dokładnie wymieszaj na gładką masę. Jeżeli wolisz zrobić to naprawdę dokładnie, można użyć blendera.
  • Do gotowej masy dodaj przyprawy i drobniutko pokrojoną paprykę oraz cebulę. Oba składniki dodadzą chrupkości i koloru do gotowego farszu.
  • Farsz delikatnie nakładaj łyżeczką w zagłębienie ugotowanej połówki jajka.
  • Gotowe jaja wyłóż obok tych z majonezem na półmisek i posyp świeżym szczypiorkiem.

Czytaj także: Pascha Magdy Gessler. Odrobina luksusu na Wielkanoc

Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić