Deser bez pieczenia. Ciasto w kwadrans podbiło sieć

11

Proste, bez pieczenia, a przy tym obłędnie pyszne. Ciasto Lion jest nie tylko hitem internetu, ale też domowych stołów. Zrobisz go w kwadrans, a goście będą oczarowani.

Deser bez pieczenia. Ciasto w kwadrans podbiło sieć
ciasto bez pieczenia (Adobe Stock)

Warstwowe ciasto z puszysta słodką masą do złudzenia przypomina lubiany przez wszystkich batonik. Jeśli dodamy do niego garść ozrechów przeniesie nas w świat dziecięcych smaków.

Bez problemu można jednak ominąć ten dodatek i przygotować pysznego Liona według własnych upodobań. Bo największym plusem tego deseru jest czas przygotowania. Pyszne ciasto zajmie nam zaledwie kwadrans.

Ciasto Lion. Potrzebne składniki:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każdy po 40 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 750 ml mleka
  • ok. 400 g herbatników z ząbkami "petit beurre"
  • 1 puszka (ok. 500 g) masy kajmakowej lub krówkowej
  • 200 g masła (miękkiego)
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • do wyboru: 50 g orzechów ziemnych lub 2 batoniki Lion
  • 100 g mlecznej czekolady + 1 łyżka oleju

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jedli jajka z majonezem na wizji. "Przeszedł mnie dreszcz"

Ciasto Lion. Sposób przygotowania:

  • Przygotuj budyń według przepisu na opakowaniu.
  • Gdy masa będzie gładka zagotować ją, następnie odstawić z ognia i całkowicie ostudzić (przełożyć do czystej miski, na wierzchu położyć przezroczystą folię spożywczą, żeby nie powstał kożuch).
  • Do okrągłej formy włóż papier do pieczenia i wyłóż spód herbatnikami. Na wierzch rozsmaruj masę kajmakową, przykryj drugą warstwą herbatników.
  • Miękkie masło ubić na puszystą masę, następnie dodawać stopniowo po łyżce, ale w krótkich odstępach czasu, ostudzony budyń cały czas ubijając masę, aż będzie gładka i jednolita.
  • Masę podziel na dwie części. Jedną wyłóż jako kolejną warstwę na ciastka, a resztę zmiksuj z dodatkiem masła orzechowego.
  • Wyłóż kolejną warstwę na górę ciasta. Całość możesz polać polewą czekoladową i posypać orzechami wedle uznania.
  • Ciasto włóż do lodówki, aby stężało.
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić