Hot dog czy szaszłyk? Nieważne, spróbuj!

6

Trochę hot dog, trochę szaszłyk. Nieważne, jaka jest definicja tego dania, ważne, że jest naprawdę smaczne. Doskonała przekąska tak po prostu, bez okazji.

Hot dog czy szaszłyk? Nieważne, spróbuj!
Najlepiej smakuje z sosem BBQ. (YouTube)

To danie inspirowane koreańskim sotteoksotteok. Są to kiełbaski nadziewane na przemian z ciastem ryżowym. O ciasto ryżowe u nas trudno, ale co stoi na przeszkodzie do zrobienia spolszczonej wersji tej przekąski? Możesz użyć parówek lub ulubionej suchej kiełbasy. Do tego mozzarella w panierce, sos bbq i smacznego!

Szaszłyk z kiełbaską i mozzarellą. Składniki:

  • mini parówki lub ulubiona kiełbasa
  • ser mozzarella w bloku
  • jajko
  • bułka tarta
  • sos bbq
  • wykałaczki
  • olej do smażenia

Szaszłyk z kiełbaską i mozzarellą. Wykonanie:

  • Ser pokrój w prostokąty
  • Obtocz mozzarellę w mące, następnie w jajku i bułce tartej
  • Jeśli używasz większego pętka kiełbasy lub standardowych parówek pokrój je w takie same kształty jak ser
  • Nabij na wykałaczkę kolejno kiełbaskę, ser w panierce, kiełbaskę i ser w panierce
  • Na patelni rozgrzej olej, smaż szaszłyk z obu stron do momentu, aż panierka na serze nie nabierze złotego koloru
  • Gotowe szaszłyki połóż na ręcznik papierowy by ociekł z nich tłuszcz
  • Na patelnię dodaj sos bbq i odrobinę wody, podgrzej na małym ogniu i zamocz w nim szaszłyki
Zobacz także: Szaszłyki z warzyw i pieczarek – smacznie i dietetycznie
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić