Domowe chrupki kukurydziane. Szybka i smaczna przekąska
Jak wiadomo, sklepowe słone przekąski nie należą do najzdrowszych - zwykle są przepełnione solą, tłuszczem i ulepszaczami. Zdrowszą alternatywą dla nich będą domowe chrupki kukurydziane. Uwaga - są uzależniające!
Źródło zdjęć: © Getty Images
Domowe chrupki kukurydziane świetnie sprawdzą się jako zagryzka do filmowego seansu czy na imprezie. Są proste w przygotowaniu i zdrowsze niż ich sklepowe odpowiedniki.
Czytaj także: Smażone mleko. Wyjątkowy hiszpański deser
Domowe chrupki kukurydziane - potrzebne składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 500 g mąki kukurydzianej
- 3/4 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 szklanki oleju
- 1 łyżka masła
Domowe chrupki kukurydziane - sposób przygotowania
- Olej rozgrzej w dużym garnku lub frytkownicy do 185°C
- Mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem wymieszaj w misce
- Dodaj do tego jajko zmieszane z mlekiem oraz ze stopionym masłem
- Wlewaj ciasto po jednej łyżce do gorącego oleju i smaży, aż nabierze złotego koloru
- Gotowe chrupki odsącz na papierowym ręczniku
Chrupki kukurydziane można dodatkowo obtoczyć w przyprawach, np. ostrej papryce czy sproszkowanym czosnku. Przekąska przypadnie do gustu każdemu - zarówno dorosłym jak i dzieciom. Smacznego!
Makaron z boczkiem i szpinakiem
Źródło artykułu: o2pl