Pyszna alternatywa dla tradycyjnej kuchni. Trójkąty curry z ciasta francuskiego

1

Trójkąty curry z ciasta francuskiego to bardzo smaczne i wyraziste danie. Zasmakuje zarówno miłośnikom kuchni tradycyjnej, jak i osobom lubiącym kuchenne eksperymenty.

Pyszna alternatywa dla tradycyjnej kuchni. Trójkąty curry z ciasta francuskiego
Trójkąty curry z ciasta francuskiego (YouTube)

Pierogi są jednym z ulubionych dań Polaków. Niekiedy jednak tradycyjne smaki mogą się znudzić i warto wtedy sięgnąć po ich alternatywną wersję. Niewątpliwie trójkąty wołowe curry z ciasta francuskiego mogą okazać się hitem na stole podczas obiadu.

Trójkąty curry z ciasta francuskiego. Potrzebne składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • duża cebula pokrojona w kosteczkę
  • 2 duże, posiekane ząbki czosnku
  • 455 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżki curry w proszku
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • ćwierć łyżeczki cukru
  • ćwierć łyżeczki pieprzu czarnego
  • łyżeczka soli
  • 2/3 szklanki bulionu wołowego
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 arkusze gotowego ciasta francuskiego
  • jajko
  • łyżka wody
  • 12 gałązek świeżej kolendry

Trójkąty curry z ciasta francuskiego. Sposób przygotowania:

  • Na dużej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu.
  • Dodaj cebulę i czosnek, gotuj, aż cebula stanie się przezroczysta i zacznie się karmelizować.
  • Dodaj zmieloną wołowinę i smaż od 4 do 6 minut, aż ta się zarumieni.
  • Dodaj curry, kminek, cukier, pieprz i sól.
  • Mieszaj, około 2 minut, aż składniki na patelni dobrze się połączą.
  • Wymieszaj w osobnej misce bulion z mąką kukurydzianą.
  • Dodaj wymieszany bulion na patelnię i gotuj do 5 minut, aż ten zgęstnieje.
  • Przełóż ugotowane mięso do innego naczynia i czekaj aż ostygnie.
  • Pokrój ciasto francuskie na kwadraty i połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Włóż 2-3 łyżki nadzienia wołowego na środek każdego kwadratu ciasta.
  • Zawiń kwadraty w kształt trójkątów, zamykając wewnątrz nadzienie.
  • Aby usztywnić ciasto, włóż trójkąty na 20 minut do lodówki.
  • Wymieszaj w miseczce jajko z wodą. Następnie posmaruj mieszanką każdy trójkąt.
  • Piecz trójkąty przez 18-20 minut w temperaturze 200 st. C.
  • Po wyjęciu z piekarnika zostaw trójkąty na 10 minut.
  • Na sam koniec posyp gotowe do zjedzenia trójkąty kolendrą.
Zobacz także: Smacznego! Przepis na deser z czarnego ryżu z owocami leśnymi.
Autor: GGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić