Katarzyna Bosacka radzi: takie pączki wybierz na tłusty czwartek

54

Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek. Już 24 lutego Polacy będą zajadać się pączkami. Znana dziennikarka Katarzyna Bosacka radzi, jakie pączki najlepiej wybierać.

Katarzyna Bosacka radzi: takie pączki wybierz na tłusty czwartek
Katarzyna Bosacka (AKPA)

W związku ze zbliżającym się tłustym czwartkiem Katarzyna Bosacka opublikowała wpis poświęcony pączkom. Doradziła, jakie pączki najlepiej wybierać.

- Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami 🍩🍩🍩 Supermarkety i cukiernie ruszają z masową produkcją pączków 🤤 Tylko jakiego wybrać, żeby był przede wszystkim smaczny i prawdziwy? 🤔 - napisała.

W większości sklepów prawdziwego pączka nie uświadczycie. Dlaczego? Bo pochodzą z ciasta głęboko mrożonego. To oznacza, że są wcześniej przygotowywane w całości, smażone, nadziewane, oblane pomadą (posypane cukrem) i zamrażane. Dopiero w sklepie się je rozmraża i wtedy trafiają na półkę 🤷🏼‍♀️Na każdym pudełku (lub przy półce) znajduje się informacja, że pączki pochodzą z głębokiego mrożenia, to znaczy również, że trzeba je spożyć w ciągu 2-3 dni od dnia rozmrożenia przez sklep i nie zamrażać ponownie. Takie pączki produkowane są głównie przez maszyny i na masową skalę - podkreśliła.

Bosacka zaznaczyła, że składy takich pączków z marketów pozostawiają wiele do życzenia. Zdradziła, że "prawdziwy" pączek powinien głównie składać się z wody, mleka, mąki, masła, drożdży i żółtek.

Katarzyna Bosacka mówi, z czego wynika różnica w cenach pączków

Dziennikarka podkreśliła, że tradycyjne pączki smaży się na smalcu. Te z dyskontów bardzo często są smażone na oleju palmowym w celu obniżenia kosztów produkcji.

Stąd wynika też ta różnica w cenach. W prawdziwej cukierni pączek kosztuje nawet 4-5 zł, a w supermarkecie ok. 1-1,5 zł (lub nawet poniżej złotówki) - zaznaczyła.
Skład pączków w marketach i dyskontach znajduje się zazwyczaj na pudełku zbiorczym, więc jak chcemy go sprawdzić, to musimy się czasem nieźle "namęczyć", żeby takie pudło wyjąć lub odpowiednio przekręcić, by go odczytać 🤷🏼‍♀️- dodała.

Zobacz także: Gdzie wylać olej po smażeniu? Tłuszcz nie powinien trafić do zlewu lub toalety

Autor: NB
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić