Pączki z ziemniakami. Idealny przepis od siostry Anastazji

2

Pączki z ziemniakami? Nie ma nic lepszego na tłusty czwartek. Chociaż to połączenie może wydawać się dziwne, to dodatek ziemniaków sprawia, że pączki są bardzo miękkie i dłużej świeże. Sprawdź jak je wykonać z przepisu siostry Anastazji.

Pączki z ziemniakami. Idealny przepis od siostry Anastazji
Pączki (Pixabay)

Tłusty czwartek jest coraz bliżej i dlatego warto wypróbować przepisy na najlepsze pączki. Jedna z najsmaczniejszych pączków to te z ziemniakami. Sprawdź jak je wykonać.

Pączki z ziemniakami. Potrzebne składniki:


  • 360 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 ml ciepłej wody
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 75 g masła
  • 1 jajko
  • 7 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na purée ziemniaczane:

  • 150 g ziemniaków
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Stary przepis na najlepsze pączki. Na jednym się nie skończy

Pączki z ziemniakami. Sposób przygotowania:


  • Obierz i opłucz ziemniaki. Następnie ugotuj je do miękkości
  • odcedź ziemniaki i dodaj do nich mleko oraz masło
  • wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj lub zmiksuj
  • masło rozpuść i odstaw do wystudzenia
  • w dużej misce połącz drożdże, cukier, mąkę i sól
  • w drugiej misce połącz wodę, masło, ciepłe puree ziemniaczane, mleko i jajko
  • wszystkie składniki połącz ze sobą i wyrób do otrzymania jednolitego ciasta
  • ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut
  • stolnicę podsyp mąką i zagnieć ciasto. Następnie je rozwałkuj
  • z ciasta wycinak kółka, które kształtuj w kule
  • pączki ułóż na blaszce pod przykryciem
  • rozgrzej tłuszcz w głębokim garnku
  • pączki smaż po minucie na każdą stronę
  • gotowe pączki odkładaj na ręcznik papierowy
  • wstrzykuj do nich dżem i posypuj cukrem pudrem.
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić