Masz dość schabowych? Zrób pieczony schab wg Ani Lewandowskiej

7

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a ty wciąż nie masz pomysłu co przygotować? Polecamy wielkanocny pieczony schab według przepisu Ani Lewandowskiej.

Masz dość schabowych? Zrób pieczony schab wg Ani Lewandowskiej
Pieczony schab. Zdjęcie ilustracyjne. (Pixabay)

Święta to dobry czas, by nieco poeksperymentować z przepisami na wielkanocne przysmaki. Znudziły ci się tradycyjne schabowe? Mamy na to rozwiązanie. Przygotuj pieczony schab podawany na warzywnym purée z dodatkiem wyrazistej surówki buraczanej z chrzanem. Takie danie przygotowuje dla rodziny Anna Lewandowska.

Przepis na wielkanocny schab pieczony wg Ani Lewandowskiej. Potrzebne składniki:

  • 1 marchew
  • pół pietruszki
  • pół plastra selera korzeniowego
  • kawałek pora
  • pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • majeranek suszony
  • rozmaryn suszony
  • kminek kurkuma
  • kolendra suszona
  • 150 g schabu wieprzowego

Buraczki z chrzanem:

  • 1 ugotowany burak
  • pół jabłka
  • pół łyżeczki octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • rzeżucha

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pyszna pasta z łososia. Idealna nie tylko na śniadanie

Przepis na wielkanocny schab pieczony wg Ani Lewandowskiej. Sposób przygotowania:

  • Mięso zamarynuj w musztardzie, occie, soli, pieprzu, majeranku, rozmarynie, kminku, kurkumie i kolendrze.
  • Odstawi je do lodówki na całą noc.
  • Do garnka włóż pokrojone na mniejsze kawałki warzywa: marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę, czosnek i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz.
  • Całość zalej wodą i gotuj na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą al dente.
  • Odlej bulion, a ugotowane warzywa zblenduj na purée.
  • Na rozgrzanej, suchej patelni obsmaż mięso z każdej strony, przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
  • Podlej mięso bulionem i piecz pod przykryciem przez około 20 minut.
  • Buraka i jabłko zetrzyj na tarce, wymieszaj z octem, solą, pieprzem, cukrem kokosowym i chrzanem. Dodaj na wierzch rzeżuchę.
  • Mięso układaj na purée i podawaj z buraczkami.
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić