Strzelczyk przypomina przepis na tani i pyszny obiad. Jego smak pamiętacie z dzieciństwa

2

Wielu z nas pamięta konkretne smaki z dzieciństwa. Kuchnia bazowała wówczas głównie na polskich przepisach, często z inspiracjami z konkretnych regionów. Prażoki to przysmak doskonale znany dzisiejszym 40 i 50-latkom a także starszym pokoleniom. To danie jest niedrogie, a do tego bardzo sycące.

Strzelczyk przypomina przepis na tani i pyszny obiad. Jego smak pamiętacie z dzieciństwa
Tomasz Strzelczyk przypomniał przepis na prażoki (YouTube, Tomasz Strzelczyk)

Ziemniaki od dawna są jednym z najtańszych składników w sklepach. Oprócz niskiej ceny mają kolejną zaletę - są bardzo sycące. Same prażoki składają się właśnie z ziemniaków z dodatkiem przypraw i mąki - to sprawia, że taki obiad przyrządzicie za niespełna 4 zł.

Warto też pamiętać o tym, że ziemniaki są bogate we właściwości odżywcze. To źródło białka, potasu, witamin i składników mineralnych.

Tomasz Strzelczyk, uczestnik IV edycji programu "MasterChef" proponuje swoją alternatywę z dodatkiem konkretnej okrasy. Duet boczek i cebulka ma w polskiej kuchni wielu zwolenników i założyciel kanału "ODDASZFARTUCHA" również do nich należy. Jednak do tych prażoków kucharz zdecydował się dodać coś jeszcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na frytki z batatów

Przepis na tradycyjne prażoki - składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 320 g mąki pszennej,
  • sól i pieprz

Składniki dodatkowe na okrasę:

  • kiszona kapusta,
  • 2 marchewki,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • cebula

Przepis na tradycyjne prażoki - sposób przyrządzenia:

  • Ziemniaki obierz i przemyj w zimnej wodzie. Następnie umieść je w garnku, do którego także wlej zimną wodę. Wsyp również sól i gotuj do miękkości.
  • Po ugotowaniu odcedź kartofle, jednak nie wylewaj całej wody. Powinna mierzyć do połowy ziemniaków. Do dalej gotujących się warzyw wsyp mąkę, wymieszaj, rozdrobnij i dalej gotuj na mniejszym płomieniu przez około 10 minut.
  • Po tym czasie za pomocą miksera połącz z sobą składniki. Dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Powstałą masę odstaw do przestygnięcia i przygotuj dodatki.
  • Marchewki obierz i zatrzyj na dużych oczkach. Wymieszaj z kapustą kiszoną.
  • Boczek pokrój w większą kostkę i wrzuć go do rondelka. Podsmaż na małym ogniu. W tym czasie obierz i pokrój cebulę w piórka. Po wytopieniu boczku dodaj cebulę i zeszklij całość. Na koniec odlej niewielką ilość wytopionego tłuszczu na patelnię i podgrzej go.
  • Z powstałej masy ziemniaczanej formuj małe, nierówne kulki i podsmaż je na patelni. Smaż z każdej strony przez kilka minut.
  • Po wysmażeniu przełóż je na talerz i oprósz przygotowaną wcześniej okrasą zrobioną z boczku i cebuli a na to nałóż kiszoną kapustę zmieszaną z marchewką

i gotowe! Tak przyrządzone danie nie potrzebuje już żadnych dodatków.

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić