Dodaj to do placków ziemniaczanych. Lepszych jeszcze nie jadłeś

Placki ziemniaczane to idealna potrawa na każdą porę roku. Mogą być one lekkie i chrupkie wiosną, ale też solidne i wzmacniające twój organizm w chłodniejsze miesiące. Jednak co zrobić, aby był jeszcze bardziej puszyste? Wystarczy, że ubijesz pianę z białek i dodasz ją do ziemniaczanej masy bezpośrednio przed smażeniem.

Zdjęcie ilustracyjne Zdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © Pixabay | Taken
oprac.  NJA

Placki ziemniaczane to proste, nieskomplikowane i pożywne danie, którego głównym składnikiem są tarte surowe ziemniaki, smażone na tłuszczu w formie niewielkich placuszków. 

Przepis na tę potrawę to polski pomysł, ale według podobnej receptury przyrządza się ją również w innych europejskich krajach. W naszej tradycji ziemniaczane placki najczęściej podaje się z cukrem, kwaśną śmietaną, ale też i z mięsem. 

Aby je przyrządzić nie trzeba wymyślnych receptur. Najprawdopodobniej wszystkie potrzebne rzeczy masz w swoim domu. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Paulina Krupińska o "Azja Express". Zdradza, dlaczego nie zabrała męża

Składniki na puszyste placki ziemniaczane:

  • 10 średnich ziemniaków
  • 2 średnie jaja
  • 1 niezbyt duża cebula
  • 20 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki majeranku (można pominąć)
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Placki ziemniaczane. Sposób przygotowania:

Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce na małych oczkach, jeżeli posiadasz malakser, możesz z niego skorzystać. Następnie odciskamy je starannie z wody i przenosimy do osobnego naczynia. Pamiętaj, że masa powinna być wciąż wilgotna, lecz w czystej misce nie może znaleźć się oddzielony płyn. 

Sok z ziemniaków odstawiamy na około 15 minut. Do startego warzywa dodajemy posiekaną cebulę, żółtka, mąkę pszenną, odrobinę soli i pieprzu.

Następnie wszystko ze sobą starannie mieszamy. Z pozostawionych białek ubijamy pianę i również dodajemy ją do masy. 

Gotową miksturę kładziemy za pomocą łyżki na rozgrzaną wcześniej patelnie. Placki ziemniaczane należy smażyć na średnim ogniu. Kiedy widzisz, że są już zarumienione i gotowe do spożycia, zdejmij je. Następnie połóż na przygotowanym wcześniej talerzu z ręcznikiem papierowym, który osączy je z tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie
Zapytali Putina o partnerkę. Odpowiedział jednym słowem
Zapytali Putina o partnerkę. Odpowiedział jednym słowem
Trump znów to zrobił. Biały Dom komentuje
Trump znów to zrobił. Biały Dom komentuje
Wprowadzili martwą 89-latkę na pokład samolotu. Doniesienia w Hiszpanii
Wprowadzili martwą 89-latkę na pokład samolotu. Doniesienia w Hiszpanii
Zakonnica usłyszała zarzuty. W tle znęcanie
Zakonnica usłyszała zarzuty. W tle znęcanie
Lampki choinkowe. Jak wpływają na rachunki za prąd?
Lampki choinkowe. Jak wpływają na rachunki za prąd?
Wskazał słaby punkt Rosji. Przypomniał reakcję Putina
Wskazał słaby punkt Rosji. Przypomniał reakcję Putina
Tragedia w Hiszpanii. Fala porwała niemiecką turystkę
Tragedia w Hiszpanii. Fala porwała niemiecką turystkę
Dramatyczny widok na drodze. Niektórzy bagatelizowali zagrożenie
Dramatyczny widok na drodze. Niektórzy bagatelizowali zagrożenie
Ujawniono akta Epsteina. Kolejne zdjęcia z byłym księciem Andrzejem
Ujawniono akta Epsteina. Kolejne zdjęcia z byłym księciem Andrzejem
Ich synowie chodzą do seminarium. "Praktycznie nie ma lekcji"
Ich synowie chodzą do seminarium. "Praktycznie nie ma lekcji"
Zachwyt nad policyjną kontrolą. "Są normalni funkcjonariusze"
Zachwyt nad policyjną kontrolą. "Są normalni funkcjonariusze"
Nowe akta Epsteina. Wielokrotne wpisy z oznaczeniem "Poland"
Nowe akta Epsteina. Wielokrotne wpisy z oznaczeniem "Poland"