Dodaj to do placków ziemniaczanych. Lepszych jeszcze nie jadłeś

Placki ziemniaczane to idealna potrawa na każdą porę roku. Mogą być one lekkie i chrupkie wiosną, ale też solidne i wzmacniające twój organizm w chłodniejsze miesiące. Jednak co zrobić, aby był jeszcze bardziej puszyste? Wystarczy, że ubijesz pianę z białek i dodasz ją do ziemniaczanej masy bezpośrednio przed smażeniem.

Zdjęcie ilustracyjne Zdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © Pixabay | Taken
oprac.  NJA

Placki ziemniaczane to proste, nieskomplikowane i pożywne danie, którego głównym składnikiem są tarte surowe ziemniaki, smażone na tłuszczu w formie niewielkich placuszków. 

Przepis na tę potrawę to polski pomysł, ale według podobnej receptury przyrządza się ją również w innych europejskich krajach. W naszej tradycji ziemniaczane placki najczęściej podaje się z cukrem, kwaśną śmietaną, ale też i z mięsem. 

Aby je przyrządzić nie trzeba wymyślnych receptur. Najprawdopodobniej wszystkie potrzebne rzeczy masz w swoim domu. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Paulina Krupińska o "Azja Express". Zdradza, dlaczego nie zabrała męża

Składniki na puszyste placki ziemniaczane:

  • 10 średnich ziemniaków
  • 2 średnie jaja
  • 1 niezbyt duża cebula
  • 20 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki majeranku (można pominąć)
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Placki ziemniaczane. Sposób przygotowania:

Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce na małych oczkach, jeżeli posiadasz malakser, możesz z niego skorzystać. Następnie odciskamy je starannie z wody i przenosimy do osobnego naczynia. Pamiętaj, że masa powinna być wciąż wilgotna, lecz w czystej misce nie może znaleźć się oddzielony płyn. 

Sok z ziemniaków odstawiamy na około 15 minut. Do startego warzywa dodajemy posiekaną cebulę, żółtka, mąkę pszenną, odrobinę soli i pieprzu.

Następnie wszystko ze sobą starannie mieszamy. Z pozostawionych białek ubijamy pianę i również dodajemy ją do masy. 

Gotową miksturę kładziemy za pomocą łyżki na rozgrzaną wcześniej patelnie. Placki ziemniaczane należy smażyć na średnim ogniu. Kiedy widzisz, że są już zarumienione i gotowe do spożycia, zdejmij je. Następnie połóż na przygotowanym wcześniej talerzu z ręcznikiem papierowym, który osączy je z tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków