Dodaj to do placków ziemniaczanych. Lepszych jeszcze nie jadłeś

17

Placki ziemniaczane to idealna potrawa na każdą porę roku. Mogą być one lekkie i chrupkie wiosną, ale też solidne i wzmacniające twój organizm w chłodniejsze miesiące. Jednak co zrobić, aby był jeszcze bardziej puszyste? Wystarczy, że ubijesz pianę z białek i dodasz ją do ziemniaczanej masy bezpośrednio przed smażeniem.

Dodaj to do placków ziemniaczanych. Lepszych jeszcze nie jadłeś
Zdjęcie ilustracyjne (Pixabay, Taken)

Placki ziemniaczane to proste, nieskomplikowane i pożywne danie, którego głównym składnikiem są tarte surowe ziemniaki, smażone na tłuszczu w formie niewielkich placuszków. 

Przepis na tę potrawę to polski pomysł, ale według podobnej receptury przyrządza się ją również w innych europejskich krajach. W naszej tradycji ziemniaczane placki najczęściej podaje się z cukrem, kwaśną śmietaną, ale też i z mięsem. 

Aby je przyrządzić nie trzeba wymyślnych receptur. Najprawdopodobniej wszystkie potrzebne rzeczy masz w swoim domu. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Paulina Krupińska o "Azja Express". Zdradza, dlaczego nie zabrała męża

Składniki na puszyste placki ziemniaczane:

  • 10 średnich ziemniaków
  • 2 średnie jaja
  • 1 niezbyt duża cebula
  • 20 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki majeranku (można pominąć)
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Placki ziemniaczane. Sposób przygotowania:

Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce na małych oczkach, jeżeli posiadasz malakser, możesz z niego skorzystać. Następnie odciskamy je starannie z wody i przenosimy do osobnego naczynia. Pamiętaj, że masa powinna być wciąż wilgotna, lecz w czystej misce nie może znaleźć się oddzielony płyn. 

Sok z ziemniaków odstawiamy na około 15 minut. Do startego warzywa dodajemy posiekaną cebulę, żółtka, mąkę pszenną, odrobinę soli i pieprzu.

Następnie wszystko ze sobą starannie mieszamy. Z pozostawionych białek ubijamy pianę i również dodajemy ją do masy. 

Gotową miksturę kładziemy za pomocą łyżki na rozgrzaną wcześniej patelnie. Placki ziemniaczane należy smażyć na średnim ogniu. Kiedy widzisz, że są już zarumienione i gotowe do spożycia, zdejmij je. Następnie połóż na przygotowanym wcześniej talerzu z ręcznikiem papierowym, który osączy je z tłuszczu.

Autor: NJA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić