Dodaj to do placków ziemniaczanych. Lepszych jeszcze nie jadłeś

Placki ziemniaczane to idealna potrawa na każdą porę roku. Mogą być one lekkie i chrupkie wiosną, ale też solidne i wzmacniające twój organizm w chłodniejsze miesiące. Jednak co zrobić, aby był jeszcze bardziej puszyste? Wystarczy, że ubijesz pianę z białek i dodasz ją do ziemniaczanej masy bezpośrednio przed smażeniem.

Zdjęcie ilustracyjne Zdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © Pixabay | Taken
oprac.  NJA

Placki ziemniaczane to proste, nieskomplikowane i pożywne danie, którego głównym składnikiem są tarte surowe ziemniaki, smażone na tłuszczu w formie niewielkich placuszków. 

Przepis na tę potrawę to polski pomysł, ale według podobnej receptury przyrządza się ją również w innych europejskich krajach. W naszej tradycji ziemniaczane placki najczęściej podaje się z cukrem, kwaśną śmietaną, ale też i z mięsem. 

Aby je przyrządzić nie trzeba wymyślnych receptur. Najprawdopodobniej wszystkie potrzebne rzeczy masz w swoim domu. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Paulina Krupińska o "Azja Express". Zdradza, dlaczego nie zabrała męża

Składniki na puszyste placki ziemniaczane:

  • 10 średnich ziemniaków
  • 2 średnie jaja
  • 1 niezbyt duża cebula
  • 20 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki majeranku (można pominąć)
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Placki ziemniaczane. Sposób przygotowania:

Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce na małych oczkach, jeżeli posiadasz malakser, możesz z niego skorzystać. Następnie odciskamy je starannie z wody i przenosimy do osobnego naczynia. Pamiętaj, że masa powinna być wciąż wilgotna, lecz w czystej misce nie może znaleźć się oddzielony płyn. 

Sok z ziemniaków odstawiamy na około 15 minut. Do startego warzywa dodajemy posiekaną cebulę, żółtka, mąkę pszenną, odrobinę soli i pieprzu.

Następnie wszystko ze sobą starannie mieszamy. Z pozostawionych białek ubijamy pianę i również dodajemy ją do masy. 

Gotową miksturę kładziemy za pomocą łyżki na rozgrzaną wcześniej patelnie. Placki ziemniaczane należy smażyć na średnim ogniu. Kiedy widzisz, że są już zarumienione i gotowe do spożycia, zdejmij je. Następnie połóż na przygotowanym wcześniej talerzu z ręcznikiem papierowym, który osączy je z tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie
Trafił szóstkę w Lotto. Zawrotny przelew dla gracza z Polski
Trafił szóstkę w Lotto. Zawrotny przelew dla gracza z Polski
Temperatura nadal wysoka. Na horyzoncie widać jednak zmiany
Temperatura nadal wysoka. Na horyzoncie widać jednak zmiany
Co szósty Polak pożycza na święta. Ile wydamy na prezenty w tym roku
Co szósty Polak pożycza na święta. Ile wydamy na prezenty w tym roku
Nie żyje legenda NASCAR Greg Biffle. Zginął wraz z rodziną
Nie żyje legenda NASCAR Greg Biffle. Zginął wraz z rodziną
Nowe zasady w Sylwestra. Budapeszt wprowadza zakazy
Nowe zasady w Sylwestra. Budapeszt wprowadza zakazy
Wyniki Lotto 18.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 18.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Sensacyjne odkrycie pod Olsztynem. To średniowieczna broń
Sensacyjne odkrycie pod Olsztynem. To średniowieczna broń
Zginął w strasznym wypadku. Oddali hołd 19-letniemu strażakowi
Zginął w strasznym wypadku. Oddali hołd 19-letniemu strażakowi
Nagle przestał być proboszczem. Parafianie w szoku. W tle dochodzenie
Nagle przestał być proboszczem. Parafianie w szoku. W tle dochodzenie
Puchar Świata. Aleksandra Król-Walas sięgnąła po medal
Puchar Świata. Aleksandra Król-Walas sięgnąła po medal
Po sieci krąży nagranie. "Boję się skręcać do własnego domu"
Po sieci krąży nagranie. "Boję się skręcać do własnego domu"
Tramwaj nie mógł przejechać. Przestawili auto rękami. Sceny w Krakowie
Tramwaj nie mógł przejechać. Przestawili auto rękami. Sceny w Krakowie