Uczestniczka MasterChefa zdradza przepis na mielone. Tą metodą zawsze wychodzą!

1

Tradycyjne mielone nie istnieją bez bułki, kajzerki i jajka. A można inaczej, o czym przekonuje Natalia Maszkowska - uczestniczka 7 edycji programu MasterChef. Jej przepis jest ekspresowy, zawiera więcej warzyw, niż w tradycyjnej recepturze i co najważniejsze - jest zdrowszy.

Uczestniczka MasterChefa zdradza przepis na mielone. Tą metodą zawsze wychodzą!
Natalia Maszkowska zdradziła swój sposób na kotlety mielone (Instagram)

Natalia Maszkowska jest z wykształcenia prawniczką, a z zamiłowania kucharką. Kocha gotować i podróżować. W 7 edycji MasterChefa jako pierwsza w historii programu otrzymała złoty fartuch za najlepsze dania castingowe ze wszystkich edycji programu.

Przewaga jej przepisu nad tradycyjną recepturą polega na tym, że te mielone są przygotowywane w piekarniku. Oczywiście wcześniej poszczególne składniki trafiają na patelnię, jednak przynajmniej samo mięso nie zostaje poddane obróbce termicznej w ten sposób.

Pamiętajmy, że kotlety mielone nie należą do dań dietetycznych. Jednak te pieczone są z pewnością lepszym wyborem od tradycyjnych, smażonych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Kurczak orientalny

Kotlety mielone według Natalii Maszkowskiej - składniki:

  • 400g Mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 duża szalotka
  • 250g pieczarek
  • 150g mozzarelli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • Pieprz
  • Sól
  • Pęczek koperku
  • Słodka papryka w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 70g masła

Kotlety mielone według Natalii Maszkowskiej - sposób przyrządzenia:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni.
  • Szalotkę kroimy, podsmażamy na maśle. Paprykę kroimy w kostkę, kroimy koperek i pieczarki. Grzyby również podsmażamy na maśle
  • Bierzemy mięso mielone, dodajemy do niego paprykę, koperek i szalotkę. Całość posypujemy przyprawami: solą, pieprzem i słodką papryką.
  • Formujemy kotlety. Układamy na blaszce i tworzymy w nich wgłębienie, do którego wkładamy odrobinę masła a następnie pokrojone pieczarki.
  • Całość wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy, posypujemy startą mozzarellą

i gotowe! Takie mielone najlepiej będą Wam smakować w towarzystwie ziemniaczków oraz mizerii.

Trwa ładowanie wpisu:tiktok
Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić