aktualizacja 

Ne kupuj, zrób swoje własne. Przepis na domowe Trufle

3

Jeśli brakuje ci pomysłu na słodką i łatwą w przygotowaniu przekąskę, idealnym rozwiązaniem będą trufle czekoladowo-kokosowe. Takie zestawienie smaków z pewnością przypadnie do gustu uczestnikom twojej imprezy sylwestrowej. W dodatku długo pozostają świeże i smaczne.

Ne kupuj, zrób swoje własne. Przepis na domowe Trufle
Trufle czekoladowo-kokosowe (Getty Images)

Głównymi składnikami trufli czekoladowo-kokosowych są gorzka czekolada oraz wiórki kokosowe. Jeśli planujemy je podać wyłącznie osobom dorosłym, możemy dodać do masy odrobinę rumu, który doda deserowi aromatu.

Trufle czekoladowo-kokosowe. Potrzebne składniki

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • szklanka mleka
  • szklanka kakao
  • kostka masła

Trufle czekoladowo-kokosowe. Sposób przygotowania

  • Posiekaj czekoladę na drobne kawałki, a następnie rozpuść ją w garnuszku razem z mlekiem, masłem i kakao.
  • Mieszaj zawartość garnuszka, aż wszystkie składniki się połączą i utworzą gładką masę.
  • Kiedy zawartość garnuszka stanie się na tyle gęsta, by z masy dało się uformować kulki, zdejmij naczynie z palnika i odstaw do ostygnięcia.
  • Gdy masa zupełnie wystygnie, zacznij formować z niej kuleczki. Obtocz je dokładnie w wiórkach kokosowych.
  • Gotowe trufle wstaw do lodówki, pamiętając, aby przykryć naczynie folią aluminiową lub innym talerzem. W ten sposób nie przesiąkną zapachem innych produktów.

Po wyjęciu z lodówki trufle czekoladowo-kokosowe są już gotowe do jedzenia. Jeśli będziesz je odpowiednio przechowywać, mogą utrzymać świeżość i smak nawet przez tydzień. Smacznego!

Zobacz także: Zobacz też: Kruche ciasto z budyniem i truskawkami. Deser idealny do kawy
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić