One nie znoszą lodówki
Paprykę, ogórki i pomidory przechowuj w temperaturze pokojowej. W lodówce stracą sprężystość i staną się miękkie. Podobnie jest z ziemniakami, marchwią i cebulą.
Awokado
Niedojrzałe awokado trzymaj w temperaturze pokojowej w papierowym worku lub owinięte w gazetę. Poczekaj, aż po kilku dniach dojrzeje, włóż owoc do foliowego woreczka i schowaj do lodówki. Dzięki temu długo pozostanie świeże.
Banany
W lodówce szybko staną się czarne i stracą smak. Najlepiej przechowuj je w temperaturze pokojowej, ale końcówki owiń folią.
Nie za zimno
Im niższa temperatura, tym trudniej utrzymać świeżość i aromat warzyw i owoców. W nowszych lodówkach najcieplej jest w dolnych szufladach, gdzie system chłodzenia znajdujący się na tylnej ścianie ma utrudniony dostęp. Jeśli masz taką lodówkę, tam trzymaj te produkty.
Nie obok siebie
Dojrzałe banany, morele, melony, gruszki, śliwki, mango i pomidory wydzielają etylen. Na ten związek chemiczny wrażliwe są z kolei jabłka, bakłażany, arbuzy, dynie, ziemniaki, marchew czy brokuły - w kontakcie z etylenem szybciej gniją. Trzymaj te dwie grupy produktów z dala od siebie.
Myj dopiero przed jedzeniem
Po pierwsze, nigdy nie myj warzyw ani owoców przed włożeniem ich do szafki czy lodówki. Woda usunie naturalną barierę produktów przed pleśnią. Jeśli coś jest bardzo brudne, przetrzyj to suchym ręcznikiem papierowym.
Ziemniaki i cebula osobno
Jeśli trzymasz te warzywa razem, ziemniaki zaczynają kiełkować. Tracą wtedy swoje wartości odżywcze i więdną.
W ciemności
Czosnek i cebula nie lubią światła. Jeśli nie masz warunków, aby trzymać je w ciemności, schowaj je chociaż do papierowych torebek z kilkoma niewielkimi otworami.
Jabłko w ziemniakach
Jeśli dorzucisz do ziemniaków jedno lub dwa jabłka, warzywa zachowają świeżość na dłużej.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.