aktualizacja 

Ciasto mandarynkowe. Banalnie proste i niesamowicie smaczne!

2

Zima to sezon na mandarynki. To owoce tak smaczne, że zanim zdążymy coś z nich zrobić, znikają w mgnieniu oka. Warto jednak wziąć chwilę na wstrzymanie i spróbować mandarynkowego ciasta. Niebo w gębie!

Ciasto mandarynkowe. Banalnie proste i niesamowicie smaczne!
Ciasto mandarynkowe jest niesamowicie soczyste. Doskonale będzie smakować polane czekoladą lub lukrem. (YouTube)

Z sezonu na mandarynki warto korzystać ile wlezie! Choć owoce te są tak smaczne, że doskonale smakują na surowo, warto jednak spróbować czegoś nowego i zrobić ciasto mandarynkowe. Jest naprawdę banalne w wykonaniu, a może zrobić niemałe wrażenie. Wypiek jest soczysty i słodki. Doskonale sprawdzi się tu czekoladowa polewa i odrobina orzechów.

Przepis na ciasto mandarynkowe. Potrzebne składniki:

  • 180 g cukru
  • 3 jajka
  • 50 ml oleju
  • ok. 15 mandarynek
  • opakowanie suchych drożdży
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 200 g mąki

Przepis na ciasto mandarynkowe. Sposób wykonania:

  • Cukier z jajkami utrzyj na gładką masę
  • Dodaj olej i miksuj do połączenia się składników
  • Z mandarynek wyciśnij 100 ml soku
  • Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami i cukrem wanilinowym, dodaj do mokrych składników przesiewając przez sito, wymieszaj do połączenia się składników
  • Dodaj wcześniej wyciśnięty sok
  • Okrągłą formę o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, dno posyp cienką warstwą cukru
  • Resztę mandarynek obierz i ułóż jedna obok drugiej na blasze
  • Ciasto wylej na mandarynki, piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut

I gotowe! Ciasto podawaj "do góry nogami". Spód powinien pokryć się skarmelizowanym cukrem i sokiem mandarynkowym, dlatego warto go wyeksponować.

Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić