Pączek idealny według Roberta Makłowicza. Oto jego sekretny składnik

26

Tłusty czwartek to ulubiony dzień każdego łasucha. Bez wyrzutów sumienia można wtedy jeść słodkości i prześcigać się z bliskimi w liczbie zjedzonych pączków. Tradycyjne słodkie kulki smakują znacznie lepiej jeśli przygotujemy je samodzielnie. Jak to zrobić? Oto przepis na pączki Roberta Makłowicza. Tajemny składnik sprawi, że wyjdą idealne.

Pączek idealny według Roberta Makłowicza. Oto jego sekretny składnik
Pączek idealny według Roberta Makłowicza. Oto jego tajemny sekret (AKPA, Adobe Stock)

Pączek idealny według Roberta Makłowicza. Miłośnik podróży kulinarnych doskonale wie, jak przyrządzić ten tradycyjny przysmak. Pączki Makłowicza na tłusty czwartek są puszyste, miękkie, nie za tłuste i wypełnione pysznym nadzieniem. Aby smak był niezastąpiony, nie można zapomnieć o sekretnym składniku!

To dzięki spirytusowi pączki nie przesiąkną nadmiernie tłuszczem, na którym je smażymy. W odrobinie tego alkoholu tkwi cały sekret pączków Roberta Makłowicza. O czym jeszcze warto pamiętać? Przed przygotowaniem słodkich przysmaków powinniśmy zaopatrzyć się w sitko, by dokładnie przesiać mąkę, co uchroni nasze pączki przed niechcianymi grudkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Robert Makłowicz nowym królem memów. Wskazał swój ulubiony żart

Tłusty czwartek 2023. Pączki Roberta Makłowicza. Lista składników:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 7 żółtek z dużych jaj
  • 1 jajko całe
  • 400ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag drożdży
  • 2 kieliszki spirytusu
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • esencja cytrynowa lub pomarańczowa
  • odrobina soli
  • ulubiona marmolada do nadziewania
  • smalec do smażenia

Tłusty czwartek 2023. Pączki Roberta Makłowicza. Sposób przygotowania:

  • Do miski wsypujemy przesianą przez sito mąkę i robimy "dołek"
  • Wkruszamy do niego drożdże i posypujemy je łyżką cukru
  • Do miski wlewamy 200 ml podgrzanego wcześniej mleka
  • Mieszankę przykrywany ściereczką na ok. 10 minut, by zaczęła "pracować"
  • Żółtka i całe jajko ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym i dodajemy do mąki
  • Teraz dodajemy pozostałe składniki, oprócz masła, które roztapiamy
  • Wyrabiamy ciasto tak długo, aż przestanie kleić się do rąk. W międzyczasie stopniowo dodajemy płynne masło. Na powierzchni powinny pojawić się pęcherzyki powietrza
  • Gotowe ciasto formujemy w kulę i ponownie przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę
  • Kiedy ciasto już wyrośnie, rozwałkowujemy je na wysokość ok. 2 cm, a następnie wykrawamy krążki, np. ostro zakończoną szklanką
  • Na krążkach układamy ulubioną marmoladę i zlepiamy wszystko w zgrabną kulkę
  • Gotowe kuleczki przykrywamy ścierką i odstawiamy do chwili, gdy podwoją swoją objętość
  • W dużym garnku roztapiamy smalec. Gdy będzie już mocno rozgrzany, wkładamy do niego nasze pączki. Smażymy przez około 2 minuty z każdej strony
  • Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy, by obciekły z tłuszczu
  • Gdy ostygną, możemy posypać je cukrem pudrem lub polać lukrem.
Autor: WIP
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić