Te pączki zrobisz w 15 minut. Zapomnij o drożdżach!

0

Tłusty czwartek 2023 zbliża się wielkimi krokami. Dzień, w którym bez wyrzutów sumienia można się objadać, wypada w tym roku 16 lutego. Oto przepis na ekspresowe pączki na tłusty czwartek. Wystarczy 15 minut, by przygotować przepyszne kulki wypełnione marmoladą lub dżemem.

Te pączki zrobisz w 15 minut. Zapomnij o drożdżach!
Te pączki zrobisz w 15 minut. Zapomnij o drożdżach! (Pixabay)

Przepis na pączki w 15 minut! To możliwe, a brak drożdży nie jest pomyłką, wręcz przeciwnie. Jeśli nie masz czasu lub cierpliwości na czekanie aż ciasto wyrośnie, wystarczy przetestować przepis na ekspresowe pączki z okazji tłustego czwartku.

Tłusty czwartek 2023 wypada 16 lutego. Z tej okazji warto przyrządzić pyszne kuleczki pełne marmolady lub dżemu. Zazwyczaj wykonuje się je z mąki pszennej wyrabiając ciasto drożdżowe, a następnie wypełnia ulubionym nadzieniem i smaży do zarumienienia. Okazuje się, że pączki można też przyrządzić bez drożdży, a całość przygotowań zajmuje jedynie 15 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pączki z dyskontu kontra te z cukierni. Syn Magdy Gessler porównuje

Przepis na pączki w 15 minut. Lista składników

  • 120 ml maślanki w temperaturze pokojowej
  • 180 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g roztopionego masła
  • szczypta soli
  • olej
  • ulubiona marmolada albo dżem

Przepis na pączki w 15 minut. Sposób przygotowania

  1. Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp cukier, proszek do pieczenia, sól, przesiej mąkę.
  2. Do drugiej miski wlej maślankę i rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszaj. Połącz suche i mokre składniki. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę.
  3. Do głębokiego naczynia - patelni lub garnka wlej olej do smażenia pączków. Musi być dobrze rozgrzany.
  4. Z gotowego ciasta uformuj niewielkie kulki jednakowych wielkości. Smaż je na głębokim oleju, aż staną się złociste z obu stron.
  5. Na koniec osusz tłuste pączki ręcznikiem papierowym i za pomocą strzykawki cukierniczej nadziewaj ulubionym dżemem lub marmoladą.
  6. Gotowe!
Autor: WIP
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić