Przepis na pączki z XVIII wieku. Tak robili je w 1766 roku

6

Tłusty czwartek 2023 już 16 lutego. To doskonała okazja, by wypróbować staropolski przepis na tradycyjne pączki. To receptura klasztorna z XVIII wieku. - Pączki, które najlepsze, póki ciepłe jeść, bo jak ostygną, już nie tak są dobre - czytamy w recepturze na pączki z 1766 roku.

Przepis na pączki z XVIII wieku. Tak robili je w 1766 roku
Przepis na pączki z XVIII wieku. Tak robili je w 1766 roku (Pixabay)

Pączki to tradycyjny przysmak, który w Polsce najczęściej je się w tłusty czwartek. Wedle tradycji, jest to ostatni czwartek przed wielkim postem w kalendarzu chrześcijańskim. Obchodzą go jednak nie tylko osoby wierzące, ale również wszyscy miłośnicy słodkich przysmaków takich jak faworki, pączki czy donuty. Oto przepis na tłuściutki deser wedle klasztornej receptury z XVIII wieku.

Na Facebooku "Kuchnia staropolska", pojawiła się notatka z przepisem na pączki z 1766 roku. Dowiadujemy się z niego, jaki jest przepis na "z ciasta pączki". - Z ciasta pączki. Receptura klasztorna z XVIII wieku. Sposób robienia z ciasta pączki [1766 r.] - czytamy. Zanim przejdziemy do gotowania, musimy przygotować naczynia o takich samych miarach, "tortówkę" oraz "piec wolny" (na przykład ciepły piekarnik).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Tłusty Czwartek. Tak wygląda przygotowanie legendarnych pączków od Magdy Gessler

Przepis na pączki z XVIII wieku. Lista składników i sposób przygotowania

Do wykonania staropolskich pączków potrzebna będzie równa miara mąki, mleka i jajek, a także masło do smażenia. W przepisie czytamy, by składniki rozłożyć w kilku naczyniach, aby były ich równe ilości, a następnie wszystko połączyć razem i dokładnie zmiksować, przelać do blaszki i włożyć do ciepłego piekarnika.

Wziąć garnuszki trzy, żeby równej miary były, w jeden mleka, w drugi mąki, w trzeci żółtków z białkami, ubić to pospołu i wlać na tortówkę, wsadzić w piec wolny albo jeżeli w ciepły, to przypilnować, żeby się tylko ścięło jako tort mleczny, bo jak długo zostawi w piecu, to rośnie i przypali się to tak niedobrze.

Po zgęstnieniu masy kroimy ciasto w paski i smażymy je na maśle. Koniecznie trzeba jeść je na ciepło. Według autorów przepisu później są niesmaczne.

Jak zaś tylko zgęstnie i zetnie się, to krajać w paski długie, a po tym w kawałki niewielkie i kłaść na masło rozpuszczone i smażyć, będą pączki, które najlepsze póki ciepłe, jeść, bo jak ostygną, już nie tak są dobre.
Trwa ładowanie wpisu:facebook
Autor: WIP
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić