Sposób Magdy Gessler na idealne ciasto na pierogi

107

Ciasto na pierogi, niby takie proste, a wciąż jest przedmiotem wielu sporów. Pora raz na zawsze to zakończyć najlepszym sposobem na pierogowe ciasto. Stosuje go sama Magda Gessler!

Sposób Magdy Gessler na idealne ciasto na pierogi
Przepis na idealne ciasto na pierogi wg. Magdy Gessler. (Pixabay, AKPA)

Dodawać jajko, dodać samo żółtko, nie solić, przesiać mąkę, nie przesiewać... Jak w końcu zrobić doskonałe ciasto na pierogi? Okazuje się, że sekret tkwi w prostocie i wcale nie trzeba tak dużo. Magda Gessler zdradziła swój sposób na pierogowe ciasto. Tej kulinarnej ikonie nie sposób nie zaufać!

Sposób na pierogi Magdy Gessler. Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 125 ml przegotowanej mocno ciepłej wody
  • sól

Sposób na pierogi Magdy Gessler. Wykonanie:

  • Mąkę przesiej na stolnicę przez sito
  • Zrób w niej dołek i wlej tam połowę wody, zagnieć szybko ciasto
  • Stopniowo dolewaj resztę wody wciąż zagniatając
  • Ciasto powinno być gładkie, plastyczne, ale nie powinno lepić się do rąk
  • Teraz rozwałkuj je na płat o grubości 5 mm, wytnij kółka, nadziej farszem i ugotuj!
Zobacz także: Pyszna kuchnia rosyjska. Nie tylko kawior i pierogi
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić