Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
MMC
|

Sposób na czerstwy chleb i bułki. Przygotuj z nich pyszny deser

6
Podziel się:

Czerstwy chleb albo bułki? Nie wyrzucaj! Przygotuj z nich kremowy i pyszny deser we francuskim stylu. Jest idealny na śniadanie, kolację, czy słodką przekąskę.

Sposób na czerstwy chleb i bułki. Przygotuj z nich pyszny deser
Pudding z chleba. (YouTube)

Jeśli zalega ci wczorajszy chleb (zwykły pszenny lub tostowy), bułki, czy chałka, mamy na to sposób. Przygotuj pyszny, delikatny i kremowy deser we francuskim stylu. Z prostych składników da się wyczarować prawdziwe niebo dla podniebienia. Pudding najlepiej smakuje z karmelem i bakaliami, są jednak tacy, którzy wolą klasyczną wersję z cukrem pudrem i świeżymi owocami. Jeszcze inni obleją go obficie śmietaną z cukrem. Czego dusza zapragnie!

Pudding z chleba. Składniki:

  • Bochenek chleba pszennego, tostowego lub większa chałka
  • 8 jajek
  • 1 l tłustego mleka
  • 3 łyżki miodu
  • ekstrakt waniliowy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżka startej skórki z pomarańczy

Pudding z chleba. Wykonanie:

  • Jajka wbij do miski, dodaj mleko, miód, ekstrakt waniliowy, skórkę pomarańczy, sól
  • Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie trzepaczką
  • Pieczywo pokrojone w kromki (najlepiej grubsze) ułóż w naczyniu żaroodpornym
  • Kromki zalej przygotowaną wcześniej masą
  • Dociśnij dokładnie pieczywo tak, by w całości pokryło się mlekiem z jajkami
  • Naczynie żaroodporne połóż na większej blasze, do której wlejesz wodę, by podczas pieczenia mogła parować
  • Piecz w temperaturze 180 stopni przez 45 minut
  • Po tym czasie wyjmij z piekarnika blachę z wodą, a z naczynia zdejmij folię aluminiową
  • Piecz kolejne 45 minut
  • Podawaj z cukrem pudrem, owocami, bakaliami, sosem klonowym, słodką śmietaną lub z karmelem
Zobacz także: Chleb zapiekany z serem. Świetny sposób na czerstwe pieczywo
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(6)
Jussi
11 miesięcy temu
Hehe, lepsza wodzionka
Uaaaaaaa
11 miesięcy temu
Zanurz czerstwiaka pod zimna woda i do goracego piekarnika, to tyle w temacie Zero Waste
MoNPl
11 miesięcy temu
Masakra że czerstwe pieczywo to już dla biedaków gdzie wy się ludzie chowacie wstyd
gosc
11 miesięcy temu
Bracia Rodzen maja zawal po tym deserze waszym. Lepiej borowki amerykanskie albo truskawki, serek wiejski, jogurt grecki, nasiona slonecznika, miodek aby doslodzic! Pychotka i jest to zdrowe
Kasia
11 miesięcy temu
Smacznego dla niezdecydowanych.
Mrg
11 miesięcy temu
Jasne deser z czerstwego chleba niech biedota ma coś od życia przecież w artykułach dla klasy wyższej takich bzdurnych artykułów się nie znajdzie
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić