Sposób na czerstwy chleb i bułki. Przygotuj z nich pyszny deser

12

Czerstwy chleb albo bułki? Nie wyrzucaj! Przygotuj z nich kremowy i pyszny deser we francuskim stylu. Jest idealny na śniadanie, kolację, czy słodką przekąskę.

Sposób na czerstwy chleb i bułki. Przygotuj z nich pyszny deser
Pudding z chleba. (YouTube)

Jeśli zalega ci wczorajszy chleb (zwykły pszenny lub tostowy), bułki, czy chałka, mamy na to sposób. Przygotuj pyszny, delikatny i kremowy deser we francuskim stylu. Z prostych składników da się wyczarować prawdziwe niebo dla podniebienia. Pudding najlepiej smakuje z karmelem i bakaliami, są jednak tacy, którzy wolą klasyczną wersję z cukrem pudrem i świeżymi owocami. Jeszcze inni obleją go obficie śmietaną z cukrem. Czego dusza zapragnie!

Pudding z chleba. Składniki:

  • Bochenek chleba pszennego, tostowego lub większa chałka
  • 8 jajek
  • 1 l tłustego mleka
  • 3 łyżki miodu
  • ekstrakt waniliowy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżka startej skórki z pomarańczy

Pudding z chleba. Wykonanie:

  • Jajka wbij do miski, dodaj mleko, miód, ekstrakt waniliowy, skórkę pomarańczy, sól
  • Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie trzepaczką
  • Pieczywo pokrojone w kromki (najlepiej grubsze) ułóż w naczyniu żaroodpornym
  • Kromki zalej przygotowaną wcześniej masą
  • Dociśnij dokładnie pieczywo tak, by w całości pokryło się mlekiem z jajkami
  • Naczynie żaroodporne połóż na większej blasze, do której wlejesz wodę, by podczas pieczenia mogła parować
  • Piecz w temperaturze 180 stopni przez 45 minut
  • Po tym czasie wyjmij z piekarnika blachę z wodą, a z naczynia zdejmij folię aluminiową
  • Piecz kolejne 45 minut
  • Podawaj z cukrem pudrem, owocami, bakaliami, sosem klonowym, słodką śmietaną lub z karmelem
Zobacz także: Chleb zapiekany z serem. Świetny sposób na czerstwe pieczywo
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić