Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
MMC
|

Przepis na najlepsze rydze. Sekret tkwi w...

9
Podziel się:

Ile Polaków, tyle sposobów na grzyby. Marynowane, w occie, w sosie, w grzybach czy smażone. Jednak w przypadku rydzów sekret tkwi w prostocie. W 5 minut można wyczarować prawdziwe cudo.

Przepis na najlepsze rydze. Sekret tkwi w...
Leśnicy zdradzili przepis na doskonałe rydze. (Pixabay)

Tegoroczny sezon grzybowy jest dla nas szczególnie łaskawy. W końcu przyszedł czas na rydze, których w lesie nie brakuje. Jak je najlepiej przyrządzić? Pomysłów jest wiele, ale w przypadku tego grzyba największy sekret tkwi w prostocie. Wystarczą świeże rydze, łyżka dobrego masła i szczypta soli do smaku. I tyle! To genialny dodatek to obiadu, ale nie da się ukryć, że świetnie smakują również po prostu z pajdą chleba prosto z patelni. Smacznego!

Przepis na rydze. Składniki:

  • świeże rydze
  • masło
  • sól

Przepis na rydze. Wykonanie:

  • Grzyby dokładnie oczyść, zostaw same kapelusze
  • Na patelni rozgrzej masło
  • Wrzuć na nie grzyby, powinny w miarę dokładnie pokryć się tłuszczem, ale nie w nim pływać
  • Smaż ok. 3-4 minuty co jakiś czas mieszając
  • Dopraw solą
Zobacz także: Jesienne zbiory ciekawych grzybów. Pokazał, co miał w koszyku
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(9)
Boguś
12 miesięcy temu
U mnie Rydze rosną na działce. W tym roku "zerwałem" dwa wiadra tych smacznych grzybów.
emeryt
12 miesięcy temu
Jajecznica z rydzami na maśle to jest to.
Gość
rok temu
To prawda. Najsmaczniejsze, mniam
O2Najlepsze
rok temu
Bede musial sobie zapisać gdzieś ten przepis zeby nie zapomniec a zwłaszcza składniki🤣
Klos
rok temu
Grzyby w grzybach,to jest dopiero wyczyn, na na miarę momentów Amaro
Aro
rok temu
A ja lekko solę obtaczam w jajku i mące i na petelnie na masełko do którego dodaję odrobinę oliwy z oliwek ...pyszne
Też grzybiarz
rok temu
Rydze średnio mi smakują. Z patelki na masełku wolę kanię lub boczniaka.
Luki
rok temu
Mają blaszki podspodem dlatego nie zbieram bo nie znam ich aż tak bardzo. Lepiej nie ryzykować.
Trąbalski
rok temu
Są pyszne ale jeszcze lepsze są z blachy kuchni węglowej z solą- podobnie jak gąski.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić