aktualizacja 

Superprosty przepis. Ciasteczka owsiane bez pieczenia

29

Ciasteczka gotowe w 10 minut, bez jajek i pieczenia? Tak, to możliwe! To wspaniała alternatywa na coś słodkiego, gdy jesteś na diecie. Owsiane ciasteczka mają mało kalorii i są przepyszne! Palce lizać!

Superprosty przepis. Ciasteczka owsiane bez pieczenia
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Ciasteczka owsiane bez pieczenia mają wiele zalet. Nie dość, że jest wiele wersji smakowych do wyboru, to można je zrobić w wersji wegańskiej. I nie trzeba pilnować, żeby się nie spaliły. Same korzyści!

Ciasteczka owsiane bez pieczenia. Składniki:

  • 350 g płatków owsianych
  • 125 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 70 g prawdziwego masła lub oleju kokosowego
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • spora szczypta soli
  • dodatki, które można pominąć: 50 g prażonych, rozdrobnionych orzechów; do 50 g siekanych rodzynek; łyżka kakao

Ciasteczka owsiane bez pieczenia. Wykonanie:

  • Do garnka wlej pół szklanki mleka.
  • Dodaj 100 gramów dowolnego cukru oraz 70 gramów prawdziwego masła lub oleju kokosowego i 80 gramów czekolady gorzkiej.
  • Całość podgrzewaj na średniej mocy palnika, ciągle mieszając zawartość garnka, aż cukier się rozpuści a masło i czekolada roztopią się i połączą z mlekiem.
  • Całość zagotuj i odstaw. 
  • Przygotuj 350 gramów płatków owsianych pełnoziarnistych lub górskich albo o 50 do 100 gramów mniej płatków owsianych zwykłych lub błyskawicznych.
  • Jeśli dodajesz łyżkę kakao, które zostało wymienione w dodatkach, to wymieszaj je dokładnie łyżką z odmierzonymi płatkami.
  • Płatki wsyp do gorącego, słodkiego płynu i od razu zacznij mieszać wszystkie składniki (garnka nie trzymasz już na płycie). 
  • Jeśli dodajesz jeszcze bakalie to pamiętaj o tym, by je wcześniej bardzo drobno posiekać.
  • Blaszkę lub inną płaską "deskę" szklaną lub metalową, która zmieści się na półce w lodówce, wyłóż papierem do pieczenia.
  • Nakładaj porcję wielkości małego orzecha włoskiego - formuj kulkę i spłaszczaj ją na papierze.
  • Między ciasteczkami nie trzeba zachowywać większych, niż symboliczne odległości (nie będą rosnąć jak te pieczone). 
  • Blaszkę z ciastkami umieść w lodówce na około 6 h (może być na cała noc).
  • Po tym czasie (lub wcześniej) masa stwardnieje.
  • Niezjedzone ciasteczka należy przechowywać w lodówce.
  • Świeżość powinny zachować przynajmniej przez pięć dni. 
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić