Palce lizać! Przepis na pyszne śniadanie z gruszek i śliwek

2

Kochasz śniadania na słodko? Ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Pyszne danie z gruszek i śliwek sprawi, że Twój poranek od razu będzie lepszy.

Palce lizać! Przepis na pyszne śniadanie z gruszek i śliwek
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Słodycze to Twoja największa kulinarna miłość? To właśnie dla Ciebie jest dutch baby z gruszkami i śliwkami! Przepis na to pyszne danie z gruszek i śliwek dosłownie odmieni Twoje życie, jest tak pyszne!

Przepis na danie z gruszek i śliwek. Składniki:

  • gruszka – 1 szt.
  • śliwki – 6 szt.
  • masło – 2 łyżki
  • mleko 3,2% – 120 ml
  • jajka bio, rozmiar L – 3 szt.
  • (opcjonalnie) miód – 1 łyżka
  • mąka pszenna bio – ½ szklanki
  • kilka listków świeżej mięty

Przepis na danie z gruszek i śliwek. Wykonanie:

  • 1 łyżkę masła rozgrzewamy na patelni na bardzo małym ogniu.
  • Gdy masło się rozpuści i sklaruje, zdejmujemy patelnię z ognia.
  • Gruszkę kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i obieramy ze skórki.
  • Miąższ kroimy w słupki.
  • Śliwki przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki, kroimy połówki w ćwiartki.
  • Patelnię ponownie ustawiamy na małym ogniu, lekko podgrzewamy masło i wykładamy na nie kawałki gruszki.
  • Delikatnie przesmażamy z każdej strony.
  • Dodajemy pokrojone śliwki i przesmażamy je razem z gruszką.
  • Nie karmelizujemy owoców: zależy nam na tym, by zmiękły przed pieczeniem.
  • Przesmażone owoce zdejmujemy z patelni.
  • Na patelnię, na której smażyliśmy owoce, nakładamy 1 łyżkę masła.
  • Gdy się rozpuści i sklaruje, zdejmujemy patelnię z ognia.
  • W wysokim naczyniu łączymy mleko, jajka, miód i mąkę.
  • Miksujemy za pomocą blendera na gładkie, jednolite ciasto.
  • Konsystencją powinno przypominać klasyczne ciasto naleśnikowe.
  • Ciasto przelewamy na patelnię z rozpuszczonym i sklarowanym wcześniej masłem.
  • Na wierzchu układamy przesmażone gruszki i śliwki.
  • Kilka owoców odkładamy do dekoracji.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 195°C.
  • Naleśnik Dutch baby pieczemy ok. 18-20 minut.
  • Upieczony naleśnik dekorujemy odłożonymi wcześniej owocami i listkami świeżej mięty. Opcjonalnie możesz dodać lody, bitą śmietanę, orzechy lub cokolwiek chcesz!

Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić