Świąteczne pierogi Ewy Wachowicz. Sposobów jest kilka

13

Nie ma wigilijnego stołu bez pierogów. Często pojawiają się w kilku odsłonach - ruskie, z kapustą i grzybami, a czasami także na słodko. Swoim przepisem na pierogi wytrawne i słodkie podzieliła się dziennikarka Ewa Wachowicz.

Świąteczne pierogi Ewy Wachowicz. Sposobów jest kilka
Ewa Wachowicz zna sprawdzone przepisy na świąteczne pierogi (AKPA, Pixabay, Artur Pawlak, Gałązka)

Miss Polonia, wicemiss świata i miss świata studentek już od wielu lat stawia na gotowanie. Była producentką Roberta Makłowicza, a następnie sama prowadziła programy kulinarne - zarówno na ekranie, jak i na antenie radiowej. Wydała też osiem książek poświęconych gotowaniu i pieczeniu. Nic więc dziwnego, że na przygotowywaniu zwłaszcza polskich tradycyjnych potraw zna się jak mało kto.

Z poniższego przepisu Ewy Wachowicz dowiecie się, jak przygotować pierogi na słodko (z serem) oraz wytrawnie (z kapustą i grzybami).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Smacznego: Przepis na krokiety z pieczarkami

Świąteczne pierogi Ewy Wachowicz. Składniki na ciasto

  • pół kilograma pszennej mąki
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 jajko

Świąteczne pierogi Ewy Wachowicz. Sposób przyrządzenia ciasta

  • Mąkę przesiać na stolnicę.
  • Zrobić dołek i wlać wrzątek. Następnie zagarnąć nożem.
  • Gdy zrobią się kluski, znowu zrobić kopiec i ponownie dołek, do którego należy wbić jajko. Ponownie zagarnąć nożem, następnie wyrobić rękami.
  • Gładkie ciasto zostawić na stolnicy pod przykryciem na ok. 20 minut.

Poniżej znajdują się przepisy na przyrządzenie samego farszu - zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Jeśli macie wprawę w tego typu przepisach, to słodki farsz zdążycie zrobić jeszcze w czasie "odstawienia" ciasta na pierogi. Farsz z kapustą i grzybami jest już bardziej pracochłonny.

Słodki farsz serowy do świątecznych pierogów Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 400 gramów białego sera
  • 1 żółtko
  • laska wanilii
  • 3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu

Sposób przyrządzenia słodkiego farszu serowego

  • Ser przełożyć do miski.
  • Wbić żółtko.
  • Dodać miąższ z laski wanilii, posłodzić, przyprawić cynamonem i rozgnieść widelcem.
  • Następnie dobrze wymieszać farsz.

Wytrawny farsz do świątecznych pierogów Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 30 g suszonych prawdziwków
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia farszu z kapustą i grzybami

  • Grzyby namoczyć w wodzie, najlepiej przez całą noc. Wyłowić łyżką cedzakową. Wodę zostawić.
  • Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle na złocisty kolor.
  • Kapustę odcisnąć, posiekać i dodać do złocistej cebuli. Następnie wymieszać.
  • Podlać wodą z moczenia grzybów.
  • Dorzucić pokrojone grzyby.
  • Przyprawić solą i pieprzem.
  • Przykryć i dusić do miękkości.

Sposób przyrządzania świątecznych pierogów Ewy Wachowicz. Ciasto z farszem

  • Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, podsypując mąką, by nie kleiło się do wałka i podłoża.
  • Szklanką wykroić krążki. Następnie nałożyć farsz i ulepić.
  • Pierogi ułożyć na desce i wstawić do zamrażarki. Gdy się zamrożą, przesypać do woreczków.
  • Ugotować w osolonym wrzątku tuż przed kolacją wigilijną.

I gotowe! Zamrożone pierogi nie muszą w całości lądować na wigilijnym stole. Jeśli uważacie, że zrobiliście więcej, niż zjecie - zostawcie je sobie w zamrażarce na później. W takich warunkach spokojnie mogą jeszcze poczekać parę tygodni. Dzięki temu nie tylko nie zmarnujecie jedzenia, ale także zaoszczędzicie w styczniu na jednym czy dwóch obiadach.

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić