Przygotuj tak karpia. Teściowa będzie błagać o przepis

Wigilia to prawdopodobnie jedyny moment w roku, kiedy karp gości na naszych stołach. Dlatego zanim przystąpimy do jego obróbki, warto pamiętać o kilku zasadach, które przydadzą się podczas smażenia tej kapryśnej ryby. Chrupiące i dobrze wysmażone dzwonka bez znajomości tych trików mogą okazać się wyzwaniem.

Smażony karpSmażony karp
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W przedświątecznej gorączce o karpiu warto pomyśleć odpowiednio wcześniej. I wcale nie po to, by pływał w naszej wannie, ale dlatego, że po prawdziwie dobre karpie z odpowiedzialnych hodowli tuż przed wigilią ustawiają się długie kolejki. A skoro karpia jemy tylko raz w roku, warto zadbać, by smakował naprawdę wyśmienicie. Wystarczy zaledwie kilka prostych trików podczas smażenia ryby by osiągnąć ten efekt.

Karp wigilijny w panierce. Potrzebne składniki:

  • dzwonka z karpia królewskiego (najlepiej z lokalnej hodowli)
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy
  • papierowe ręczniki do odsączania ryby

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sprzedaż świeżego karpia. Fundacja pokazuje, co dzieje się na targach

Karp wigilijny w panierce. Sposób przygotowania:

  • Wyfiletowane dzwonki z karpia opłucz i delikatnie osusz za pomocą papierowych ręczników
  • Gdy będą suche natrzyj solą, popieprz i delikatnie skrop kilkoma kroplami soku z cytryny.
  • Tak przyprawionego karpia oprósz mąką. Następnie filety zanurz w jajku i tak przygotowane dokładnie obtocz w tartej bułce.
  • Do smażenia ryby koniecznie użyj solidnego rondla lub głębokiej patelni o grubym dnie. To jednak z tajemnic idealnie wysmażonych potraw, dlatego warto zaopatrzyć się w takie naczynie.
  • Do rondla wlej olej (tylko rzepakowy, ponieważ nie dymi w wysokiej temperaturze). Możesz dodać także łyżkę masła, co zapobiegnie rozbryzgiwaniu się gorącego oleju.
  • Ważne by tłuszczu było dostateczni dużo, tak by pokrywał w całości zanurzone w nim dzwonka. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, pojedynczo wkładaj do rondla kawałki ryby, tak by nie stykały się z sobą wzajemnie i smażyły równomiernie z dwóch stron.
  • Wysmażone na złoto odsącz za pomocą papierowych ręczników. Jeżeli przygotowujesz karpia w panierce na długo przed planowaną kolacją, odgrzewaj go w piekarniku w temp. 200 stopni na blasze, co pozwoli zachować mu idealną chrupkość.
Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?