Przepis na wegański bigos. Nawet mięsożercy poproszą o dokładkę

Coraz częściej podczas rodzinnych spotkań kłopotliwe stają się różnice w żywieniowych nawykach. Co zrobić, gdy na przygotowywanej przez babcię kolacji kuzynka oświadczy, że nie je mięsa? Warto mieć w zanadrzu coś, co zadowoli wszystkich biesiadników. Idealną odpowiedzią jest wegański bigos. Smakuje jak tradycyjny i ucieszy podniebienie każdego z gości.

Kapusta pekińska z boczkiem świetnie zastąpi bigosKapustę na bigos wegański przyrządzamy tak, jak przy kapuśniaku
Źródło zdjęć: © Pixabay | pixabay

Bez boczku, mięsa czy podsmażanej kiełbasy można przyrządzić idealny bigos o tradycyjnym smaku. Ilość zamienników dostępnych na rynku sprawia, że dania zwykle bogate w mięsne składniki przygotujemy po wegańsku bez szwanku. Bigos według tego przepisu zadowoli nawet największych mięsożerców, a chrupiące tofu w niczym nie ustąpi porządnie wysmażonym skwarkom.

Wegański bigos. Potrzebne składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty (nie "kwaszonej", musi być tradycyjnie ukiszona)
  • 1 opakowanie wędzonego tofu
  • 3-4 kiełbaski wegańskie typu węgierskiego
  • duży słoik przecieru pomidorowego
  • szklanka passaty pomidorowej
  • 2-3 wędzone śliwki
  • 2-3 suszone grzyby
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • przyprawy (ostra papryka, wędzona papryka, opcjonalnie kminek, 2-3 goździki)
  • szklanka bulionu warzywnego
  • marchewka, mały kawałek selera, pietruszka, cebula
  • sól i pieprz dla smaku

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Bigos z grilla?

Wegański bigos. Sposób przygotowania

  • Przygotuj wysoki garnek z grubym dnem. Rozgrzej olej na dnie.
  • Warzywa pokrój - marchewkę i pietruszkę w plastry, cebulę w pióra, a seler zetrzyj na grubych oczkach tarki. Podsmaż je na oleju, dodaj paprykę.
  • Wlej bulion, dodaj kapustę z grzybami i śliwkami. Dorzuć przyprawy i gotuj, często mieszając, aż kapusta stanie się miękka.
  • Dodaj przecier pomidorowy i passatę. Zagotuj - pod koniec bez przykrycia, aby bigos odparował.
  • Tofu pokrój w kostkę, a kiełbaski w plasterki. Obsmaż na patelni. Następnie dodaj do garnka z bigosem.

I gotowe. Smacznego! Potrawa zdecydowanie najlepiej smakuje następnego dnia.

Wybrane dla Ciebie
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków