Przepis na wegański bigos. Nawet mięsożercy poproszą o dokładkę

15

Coraz częściej podczas rodzinnych spotkań kłopotliwe stają się różnice w żywieniowych nawykach. Co zrobić, gdy na przygotowywanej przez babcię kolacji kuzynka oświadczy, że nie je mięsa? Warto mieć w zanadrzu coś, co zadowoli wszystkich biesiadników. Idealną odpowiedzią jest wegański bigos. Smakuje jak tradycyjny i ucieszy podniebienie każdego z gości.

Przepis na wegański bigos. Nawet mięsożercy poproszą o dokładkę
Kapustę na bigos wegański przyrządzamy tak, jak przy kapuśniaku (Pixabay, pixabay)

Bez boczku, mięsa czy podsmażanej kiełbasy można przyrządzić idealny bigos o tradycyjnym smaku. Ilość zamienników dostępnych na rynku sprawia, że dania zwykle bogate w mięsne składniki przygotujemy po wegańsku bez szwanku. Bigos według tego przepisu zadowoli nawet największych mięsożerców, a chrupiące tofu w niczym nie ustąpi porządnie wysmażonym skwarkom.

Wegański bigos. Potrzebne składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty (nie "kwaszonej", musi być tradycyjnie ukiszona)
  • 1 opakowanie wędzonego tofu
  • 3-4 kiełbaski wegańskie typu węgierskiego
  • duży słoik przecieru pomidorowego
  • szklanka passaty pomidorowej
  • 2-3 wędzone śliwki
  • 2-3 suszone grzyby
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • przyprawy (ostra papryka, wędzona papryka, opcjonalnie kminek, 2-3 goździki)
  • szklanka bulionu warzywnego
  • marchewka, mały kawałek selera, pietruszka, cebula
  • sól i pieprz dla smaku

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Bigos z grilla?

Wegański bigos. Sposób przygotowania

  • Przygotuj wysoki garnek z grubym dnem. Rozgrzej olej na dnie.
  • Warzywa pokrój - marchewkę i pietruszkę w plastry, cebulę w pióra, a seler zetrzyj na grubych oczkach tarki. Podsmaż je na oleju, dodaj paprykę.
  • Wlej bulion, dodaj kapustę z grzybami i śliwkami. Dorzuć przyprawy i gotuj, często mieszając, aż kapusta stanie się miękka.
  • Dodaj przecier pomidorowy i passatę. Zagotuj - pod koniec bez przykrycia, aby bigos odparował.
  • Tofu pokrój w kostkę, a kiełbaski w plasterki. Obsmaż na patelni. Następnie dodaj do garnka z bigosem.

I gotowe. Smacznego! Potrawa zdecydowanie najlepiej smakuje następnego dnia.

Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić